Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żurawinowe Pesto Rosso

ELKA
CRANBERRY MARKETING COMMITTEE
Żurawina jest dodatkiem, który wzbogaca wiele potraw. Warto sięgnąć po niego teraz jesienią, bowiem na rynku pojawiła się już świeża żurawina i jest cały czas oczywiście ta suszona. Czas zacząć ją wykorzystywać.

Żurawina amerykańska to doskonały dodatek również do pesto. Jej owocowy i lekko cierpki smak znakomicie komponuje się z suszonymi pomidorami, odrobina chili nadaje całości pikantności i sprawia, że całość smakuje wybornie, zwłaszcza na świeżej bagietce.

Żurawinowe Pesto Rosso

Składniki:

50 g suszonych pomidorów
Sok z 1 pomarańczy (ok. 70 ml)
50 ml wina Noilly Prat
30 g orzeszków piniowych
1 mała papryczka chili
2-3 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
50 g suszonej, posiekanej żurawiny amerykańskiej
1 łyżka stołowa świeżo startego parmezanu

Wykonanie:

  • Pomidory pokroić w kosteczkę i gotować na wolnym ogniu przez 3-4 minuty razem z sokiem z pomarańczy i winem Noilly Prat, aż do momentu, gdy pozostanie ok. 3-4 łyżki stołowe cieczy. Orzeszki piniowe prażyć w małym rondelku.
  • Przepłukać i posiekać papryczkę chili. Czosnek obrać i posiekać.
  • Pomidory z cieczą, papryczkę chili, czosnek, orzeszki piniowe i oliwę z oliwek rozdrobnić robocie kuchennym. Następnie wymieszać wszystko z żurawiną amerykańską i parmezanem.

    Rada: Pesto w oliwie najlepiej przechowywać w lodówce (ewentualnie zawsze polewać niewielką ilością oliwy z oliwek).

    Żurawinowe Pesto Rosso najlepiej podawać na ciepłej bagietce, jako sos do makaronu lub dodatek do białej fasoli.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski