Żurawina amerykańska to doskonały dodatek również do pesto. Jej owocowy i lekko cierpki smak znakomicie komponuje się z suszonymi pomidorami, odrobina chili nadaje całości pikantności i sprawia, że całość smakuje wybornie, zwłaszcza na świeżej bagietce.
Żurawinowe Pesto Rosso
Składniki:
50 g suszonych pomidorów
Sok z 1 pomarańczy (ok. 70 ml)
50 ml wina Noilly Prat
30 g orzeszków piniowych
1 mała papryczka chili
2-3 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
50 g suszonej, posiekanej żurawiny amerykańskiej
1 łyżka stołowa świeżo startego parmezanu
Wykonanie:
- Pomidory pokroić w kosteczkę i gotować na wolnym ogniu przez 3-4 minuty razem z sokiem z pomarańczy i winem Noilly Prat, aż do momentu, gdy pozostanie ok. 3-4 łyżki stołowe cieczy. Orzeszki piniowe prażyć w małym rondelku.
- Przepłukać i posiekać papryczkę chili. Czosnek obrać i posiekać.
Pomidory z cieczą, papryczkę chili, czosnek, orzeszki piniowe i oliwę z oliwek rozdrobnić robocie kuchennym. Następnie wymieszać wszystko z żurawiną amerykańską i parmezanem.
Rada: Pesto w oliwie najlepiej przechowywać w lodówce (ewentualnie zawsze polewać niewielką ilością oliwy z oliwek).
Żurawinowe Pesto Rosso najlepiej podawać na ciepłej bagietce, jako sos do makaronu lub dodatek do białej fasoli.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?