MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Żywność z regionu blisko natury

MON
Kto jeszcze nie próbował zgłoszonych produktów, powinien to zrobić
Kto jeszcze nie próbował zgłoszonych produktów, powinien to zrobić 123rf
Wielkopolska jest potentatem, jeśli chodzi o produkcję żywności. Jednak nie tylko skala produkcji, ale także jej jakość sprawia, że produkty z naszego regionu są znane w całym kraju. Część z nich, jak mleko klaczy produkowane w gospodarstwie Piotra Serwatki ma charakter zupełnie unikalny i wciąż jest mało znana, inne - jak gzik wrzesiński są charakterystyczne dla Wielkopolski, ale wciąż mało poznane poza granicami naszego województwa.

Hodowla koni na... mleko

Mleko klaczy produkowane w gospodarstwie Andrzeja Serwatki to produkt wciąż w Polsce mało znany.

- W Niemczech czy we Francji jest popularniejsze - mówi producent. - Jednak tradycyjnie jest spożywane przed ludy Azji. Stanowi doskonałą alternatywę dla uczulonych na mleko krowie, w przeciwieństwie do mleka koziego nie ma też charakterystycznego aromatu, sprawiającego, że dzieci nie chcą go pić.

Andrzej Serwatka mleko klaczy sprzedaje bezpośrednio w gospodarstwie, można je też zamówić telefonicznie lub przez internet. Wtedy dociera przesyłką kurierską w postaci zamrożonej. Ten proces nie zmienia jego właściwości.

Jak sam mówi w Wielkopolsce, a prawdopodobnie i w całym kraju nie ma konkurencji. Współpracuje z Uniwersytetem Przyrodniczym. Po naukę jeździ także do Niemiec - do tamtejszych producentów kobylego mleka.

Nasze Dobre Wielkopolskie: Oddaj głos

Gzik jak domowy

Zdrowym i smacznym produktem, który wciąż jeszcze zdobywa serca i żołądki konsumentów jest olej lniany Boflax. Produkowany przez Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich zawiera aż 50 proc. kwasów Omega-3. Do tego jest bardzo smaczny - nadaje potrawom delikatnie orzechowy aromat.

Gzik wrzesiński produkowany przez tamtejszą Spółdzielnię Mleczarską to produkt, do którego Wielkopolan nie trzeba przekonywać. Mielony twaróg, z dodatkiem śmietanki, a także soli i pieprzu to sprawdzony dodatek do kanapek, a także nieodzowny składnik pyr z gzikiem - chyba najbardziej kojarzącego się z Wielkopolską dania. Na razie gzik wrzesiński znają tylko klienci wielkopolskich sklepów, ale jego producent planuje wypromowanie go szerzej. Jeśli plan się powiedzie - dzięki modernizacji linii produkcyjnej zwiększy się także jego produkcja.

Wymieniać można długo. Doskonałe wędliny, świetny, chleb, ciasta - z całą pewnością wśród przedstawionych produktów każdy znajdzie te, które jada i ceni. To okazja, żeby wesprzeć je swoim głosem. Warto też skosztować tych produktów, których dotąd nie było okazji spróbować. Bo nasze wielkopolskie jest naprawdę dobre.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski