Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
329 materiałów
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Zupa owocowa jak u babci. Dodaj jeden składnik, a będzie pyszna jak deser
Gęsta i aromatyczna zupa czereśniowa to pyszne wspomnienie dzieciństwa. Można ją jeść na ciepło lub na zimno, jak chłodnik owocowy. Dodaj do niej szczyptę...
Myję truskawki w wodzie z tym składnikiem. Zachowują świeżość przez kilka dni
Sezon na truskawki w pełni, warto więc jak najczęściej sięgać po te pyszne i zdrowe owoce. Jedzmy je na surowo, używajmy do ciast oraz deserów. Warto wiedzieć,...
Niezawodny krem do tortów i ciast. Można się nim zajadać jak deserem
Szykujesz tort i szukasz sprawdzonego przepisu na najlepszy krem? Mam dla ciebie przepis na rewelacyjny i prosty do przygotowania czekoladowy krem do tortów...
Wilgotne brownie z malinami. Spróbujesz i przepadniesz
Mocno czekoladowe, cudownie wilgotne ciasto, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Boskie brownie z malinami smakuje obłędnie i robi się je 20 minut. To...
To najbardziej soczysta pierś z kurczaka, jaką zrobisz. Ważna jest panierka
Delikatne, soczyste i mięciutkie kotlety po parysku to doskonały pomysł na obiad z piersią kurczaka. Od tradycyjnej smażonej piersi różnią się panierką. Kotlety...
Puszysty naleśnik prosto z piekarnika. Robi się sam!
Puszysty pieczony naleśnik z owocami i cukrem pudrem to rarytas prosto z Holandii. Łączy to, co najlepsze w naleśniku i omlecie. Można go jeść na śniadanie i na...
Krem malinowy do tortu i na deser. Niebo w gębie. Będziesz wyjadać go łyżkami
Lekki, owocowy krem malinowy do tortu i na deser. Smakuje tak wybornie, że można nałożyć go do pucharków, schłodzić i zajadać jak wykwintny deser z malinami....
Ta sałatka do słoików to hit. Zimą sobie podziękujesz
Rozpoczyna się sezon na młodą cukinię, z której warto zrobić pyszną sałatkę do słoików. Smakuje wybornie, jest wyrazista oraz idealnie chrupiąca. Gwarantuję, że...
Łatwe ciasto jogurtowe z truskawkami. Smakuje bajecznie i znika bardzo szybko
Szukasz prostego przepisu na pyszne ciasto, z którym poradzi sobie nawet dziecko? Polecam ciasto jogurtowe z truskawkami, borówkami i kruszonką. Taki smakołyk z...
HIT DNIA
Faszerowane cukinie na wiosenny obiad. Robię do nich genialny sos
Cukinia faszerowana warzywami to doskonały pomysł na pyszny obiad bez mięsa. Robi się go bardzo szybko i bezproblemowo. Do faszerowania cukinii możesz użyć jej...