Teraz nadal wierzymy w magiczną moc afrodyzjaków. Mają one pobudzić seksualnie spożywających te cudeńka. Zajrzyjmy więc do kuchni i przygotujmy magiczną kolację dla ukochanej osoby. Szczypta uczucia i odrobina serca to przyprawy bez których w żaden sposób nie da się, rozbudzić zmysłów. A mikstura wzbogacona dodatkami specjalnych warzyw, mięs, ryb i korzeni, połączona z nastrojem stworzonym przez światło świec i seksowyny strój, zdziałają cuda. I nie trzeba do tego walentynek.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Warto w przygotowaniach pomyśleć o: owocach (banany, melony, awokado, brzoskwinie i morele ), warzywach (seler, sałata, papryka, bakłażan, korzeń pietruszki, chrzan i czosnek). Z mięs - oprócz dań z drobiu i zajęcy - do afrodyzjaków zalicza się również podroby, takie jak nerki, flaki i wątroba. Silne działanie pobudzające dzięki dużej zawartości potasu i innych rzadkich minerałów mają owoce morza: ostrygi, krewetki, homary, kawior, a z ryb szczególnie łosoś, pstrąg, sola i sandacz.
W każdej kuchni nie powinno zabraknąć przypraw: chili, świeżej bazylii, cynamonu, curry, imbiru, kolendry, szafranu, kardamonu, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu oraz korzenia żeń-szenia. Do napojów delikatnie pobudzających pożądanie należą głównie soki z ananasa i świeżego selera, lekkie wina i szampan w małych ilościach oraz np. węgierski tokaj. Kawa, czekolada i kakao niewątpliwie prócz rozkoszy dla zmysłów mogą wśród napojów stanowić również rozkosz dla podniebienia. Z innych dodatków działanie afrodyzyjne mają: wanilia, miód, musztarda i orzechy włoskie.
Kto nie ma zdolności kulinarnych, mógł wybrać się z ukochaną/ym na specjalny Wieczór Walentynkowy, oto choćby do poznańskiej Gospody Młyńskie Koło. Tam właściciele zadbali o miłosną atmosferę i niebywałe podniety dla duszy i ciała. Dwa zadradza, właścicielka Gospody - Karolina Wolko.
Serce z cienkich plastrów polędwicy wołowej z rukolą, kruszonym włoskim serem i kaparami
Składniki:
10 dkg carpaccio wołowego
parmezan
oliwa z oliwek, extra virgin
kapary
rukola
sól
pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Carpaccio wołowe, czyli cienkie plasterki wołowiny - grubości ok. 1 mm. Można je pokroić samemu, ale wtedy dobrze jest lekko zamrozić mięso, żeby się lepiej kroiło.
Plasterek wołowiny można lekko rozwałkować, żeby był jeszcze cieńszy
Ułożyć na talerzu, który lekko posmarowany jest oliwką (inaczej mięso może przylepić się do niego)
Udekorować pozostałymi składnikami. Najważniejsze, żeby wszystko było świeże i bardzo szybko trafiło na stół.
Para zakochanych, splecionych razem wołowych steków, w sosie maderowym ze zmotanymi z rukolą i roszponką kluseczkami
Składniki:
wołowe steki
rukola
roszponka
kluseczki (można zrobić w domu, ale też i kupić gotowe)
Sos maderowy:
wino Madera białe wytrawne 50 ml
cebula 1 szt
masło 40 g
pieczarki 5 szt średnie
sól i pieprz do smaku
[b]Przygotowanie:[/b
Obsmażyć steki. W niewielkiej ilości wody obgotować pieczarki pokrojone na kawałki. Odcedzić, zachowując szklankę wywaru. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na tłuszczu na złoty kolor, oprószyć mąką. Mieszać do zgęstnienia. Dodać wino i wywar z pieczarek, sól, pieprz. Doprowadzić do wrzenia. Pod koniec gotowania dodać pieczarki i zdjąć z ognia. Dodać kieliszek madery, wymieszać i podać.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?