Barszcz czerwony z uszkami- obowiązkowa pozycja w wigilijnym menu [PRZEPIS]

mdZaktualizowano 
Przepis na barszcz czerwony z uszkami
Przepis na barszcz czerwony z uszkami 123rf.com
Jedną z potraw, poza piernikami, o których warto pomyśleć już na kilka dni przed świętami jest barszcz, przygotowywany na zakwasie. Dużo wcześniej możemy też ulepić pierogi czy zadbać o mięsa i wędliny własnej roboty.

„Był i jest najpospolitszą, a w miarę dodanych, przypraw, najcelniejszą, prawdziwie polską, z wielkim smakiem, ba i respektem przyjmowaną zupą” - tak  o barszczu pisze Cezary Biernacki, XIX-wieczny historyk. Barszcz na polskich stołach obecny jest od wieków, pierwsze zachowane wzmianki o buraczanych wywarach pochodzą z XVI wieku. Dziś jest jedną  z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. Trudno wyobrazić sobie wigilijną kolację bez aromatycznego barszczu. Najsmaczniejszy jest taki wykonany własnoręcznie, zgodnie z recepturą mam i babek.  Dobrze przyrządzony barszcz nasi bliscy wspominać będą przez lata.

 Jak podkreśla Magda Gessler  w jednym z e swoich artykułów, dobry barszcz powinien być gęsty jak krew i pyszny jak pokarm bogów. W inter-necie przepisów na wigilijne barszcze jest mnóstwo, my o radę zapytaliśmy specjalistki - gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lisich Jamach. Panie przygotowując  świąteczny barszcz używają koncentratu, przygotowaliśmy jednak też wersję, w której zamiast niego można wykorzystać przygotowany kilka dni wcześniej zakwas.

 

Polub Strefę AGRO Pomorskie na Facebooku!

 

Składniki i wykonanie barszczu

Garść suszonych grzybów

  włoszczyzna szczypta soli

5-6 ziarenek ziela angielskiego i  czarnego pieprzu  1 kg surowych świeżych buraków 3-4 ząbki czosnku majeranek 0,5 cytryny  koncentrat  barszczu lub zakwas

Grzyby moczymy w wodzie, gotujemy i odsączamy. Wywar odstawiamy na później. Włoszczyznę zalewamy dwoma litrami wody, dodajemy przyprawy i gotujemy 30 minut. Przecedzamy.  Buraki dzień wcześniej należy umyć, zawinąć każdy w folię aluminiową i przez godzinę piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C. Dzięki temu sok zostanie w burakach, a  barszcz będzie miał ładniejszy kolor, pełniejszy smak i bogatszy aromat. Po ostudzeniu buraki obieramy i ucieramy na tarce na dużych oczkach. Utarte buraki zalewamy gorącym wywarem z warzyw i odstawiamy na 6 -8 godzin. Następie dodajemy przecedzony wywar grzybowy i kilka grzybów, a także czosnek i majeranek. Podgrzewamy i dodajemy koncentrat z barszczu (możemy dodać gotowy, kupiony w sklepie lub samodzielnie przyrządzony zakwas). Dodajemy też sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.

 

Zakwas z chlebem razowym - składniki

1,5 kg buraków 1 kromka chleba razowego na zakwasie 1 łyżeczka kminku 1 główka czosnku  przegotowana woda  sól

Buraki czyścimy, myjemy, kroimy  układamy w glinianym  naczyniu lub w szklanym słoju. Buraki zalewamy wodą, tak by je pokryła. Dodajemy ząbki czosnku pokrojone na pół, kminek i na górę kromkę chleba. Na litr wody dodajemy łyżeczkę soli. Naczynie na 7-10 dni odstawiamy w zaciemnione miejsce. Trzymamy w temperaturze pokojowej. Po upływie minimum 7 dni ściągamy pianę  i chleb, całość przecedzamy i przelewamy do butelek.

 

Opcjonalnie można przygotować zakwas bez chleba,

składniki :

1,5 kg buraków  1,5 l wody sól 1,5 łyżki 3 ząbki czosnku   4 ziarna ziela angielskiego  1 liść laurowy

 

Uszka faszerowane grzybami - składniki i wykonanie

10 dkg surowych grzybów 1 cebula łyżka masła  25 dkg mąki 2 jajka  sól i pieprz

Grzyby namaczamy, gotujemy i cedzimy. Łączymy z tymi, które zostały z wywaru do barszczu. Wszystkie razem siekamy. Cebulę szklimy na maśle, łączymy z grzybami i  doprawiamy. Z mąki, jajek i soli zagniatamy ciasto. Wałkujemy je i kroimy na kwadraty. Na środku układamy farsz i zlepiamy ciasto po przekątnej do środka formując uszka. Wrzucamy je do wrzątku i gotujemy od czasu wypłynięcia dwie minuty.  Uszka można przyrządzić nawet kilka dni wcześniej i zamrozić.  

 

Polecamy też:   Ciekawe dania z ryb na wigilijną kolację [PRZEPISY,ZDJĘCIA]

 

polecane: FLESZ: Niebawem zmiana czasu, jedna z ostatnich

Wideo

Materiał oryginalny: Barszcz czerwony z uszkami- obowiązkowa pozycja w wigilijnym menu [PRZEPIS] - Dziennik Bałtycki

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3