Główny Urząd Statystyczny opublikował majowe ceny żywności. Co podrożało? Jakie produkty poszły w dół? Sprawdźmy! Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas W perspektywie miesiąca, ceny żywności obniżyły się o 0,1%.

GUS podaje, że najbardziej potaniały warzywa i jaja (po 1,3%). Tańsze niż przed miesiącem były też tłuszcze zwierzęce (o 0,7%), sery i twarogi (o 0,6%), mąka (o 0,4%).  Przeciętny Kowalski płacił w  maju mniej za tłuszcze roślinne i ryż (po 0,3%). O 0,1% poszły w dół ceny makronów. 

 

Jeśli chodzi o cukier, w porównaniu z kwietniem, jego cena podskoczyła o 0,6%.

 

Mięso? Było droższe średnio o 0,5%:


  • drobiowe – cena wyższa o 2,1%

  • wieprzowe – cena wyższa o 0,6%

  • cielęce – cena wyższa o 0,2%

 

Przeczytaj również: Prognozy spożycia i produkcji. Więcej drobiu i wołowiny. Mniej - wieprzowiny

 

W maju zanotowano wyższe były ceny jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych oraz ryb i owoców morza (po 0,3%). Konsumenci więcej płacili równie za pieczywo, owoce i mleko (po 0,1%). Soki owocowe, warzywne i herbata? Ich majowe ceny podskoczyły o 0,5%.

 

Wzrosły także ceny kakao i czekolady w proszku (o 0,3%) oraz kawy (o 0,2%). W maju zanotowano wzrost cen wyrobów tytoniowych o 0,3% - informuje GUS.

 

Źródło: GUS