Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chłodnik melonowo-ogórkowy

Anastazja Bezduszna
AB
Melon podobnie jak arbuz ma dużo wody. Różni się jednak zawartością cukru, którego w melonie jest znacznie więcej, co zwiększa jego kaloryczność. Z arbuza i melona można robić nie tylko sałatki i desery, ale i mniej popularne, a tak samo łatwe w przygotowaniu sorbety i chłodniki.

Na przykład chłodnik melonowo-ogórkowy łączy w sobie tak naprawdę dwa ogórki. Nie wszyscy wiedzą, że pochodzą one z jednej grupy dyniowatych, a pełna nazwa melona to "ogórek melon". Takie połączenie to prawdziwa bomba antyoksydantów. Sprawdzony przepis na chłodnik melonowo-ogórkowy zdradził nam Jarosław Wołyński, szef kuchni restauracji Pod Niebieniem.

Składniki:
1 średni melon (różowy w środku),
5 ogórków,
opcjonalnie mięta,
sok z cytryny

Sposób przygotowania:
Mocno schłodzonego melona kroimy tak, by było łatwo go zmiksować. Ogórki obieramy ze skórki. Oba składniki blendujemy i doprawiamy do smaku - na przykład sokiem z cytryny, miętą lub octem winnym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski