Ta przegryzka ma tę zaletę, że jest nie tylko smaczna, ale również można ją przygotować w niecałe pół godziny.
– Na chłodny andrzejkowy wieczór warto zaserwować ciepłe przekąski z serem żółtym. Goście zaspokoją głód, ale się nie przejedzą. Aby ser żółty dobrze się rozpuścił i ciągnął, wybierzmy taki, który będzie odpowiedni do obróbki termicznej. Do przekąsek na ciepło sprawdzi się np. Gouda charakteryzujący się doskonałą topliwością – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Chrupiące kwadraciki z sera
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 10 plastrów sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 20 plasterków mini salami
- pomidorki koktajlowe (według uznania)
- 1 czerwona cebulka
- orzeszki piniowe
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie kroimy na 10 równych kwadracików, rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
Na każdym z kawałków kładziemy plasterek żółtego sera i po 2 lub 3 plasterki mini salami.
Układamy także przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojoną w krążki cebulkę.
Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy orzeszkami piniowymi.
Kwadraciki wstawiamy do piekarnika na około 20 minut i pieczemy aż się zarumienią.
Po upieczeniu możemy udekorować świeżymi ziołami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?