Zawijane roladki z pieczonej papryki z serem na zielonej poduszce to znakomita propozycja dla wszystkich dbających o zdrową sylwetkę. Dostarcza niezbędnych składników odżywczych, a przy tym nie dość, że pomaga panować nad apetytem, to jeszcze korzystnie wpływa na metabolizm. To działanie to efekt ciekawego połączenia różnych produktów, których właściwości omówimy poniżej.
Biały ser, czyli bohater naszego listopadowego konkursu, to źródło witamin B2, B12, D, fosforu, siarki, magnezu, chloru, jodu i wapnia, ale przede wszystkim ogromnych ilości białka. Na temat bezcennego wpływu protein na proces redukcji tkanki tłuszczowej naukowcy zapisali dziesiątki tomów prac naukowych. Można je podsumować kilkoma słowami: białko jest niezbędnym elementem diety, której celem jest pozbycie się nadwagi. Nie tylko będzie pomagać chronić mięśnie, ale także uwolni w naszym organizmie związki odpowiedzialne za poczucie sytości.
Drugi z istotnych składników zwycięskiego dania, czyli papryka to znakomite źródło witaminy z grupy B, C. Zawiera także beta-karoten. Korzystnie oddziałuje także na pracę układu pokarmowego, a zawarta w niej kapsaicyna działa bakteriobójczo i ,zdaniem wielu, także przeciwnowotworowo.
Co robi oliwa w dietetycznym posiłku? To pytanie mogą zadać osoby, które dotychczas nie korzystały z Gaca System. Dla pozostałych jej obecność nie powinna być zaskoczeniem. Dodatek tłuszczów wbrew obiegowym opiniom jest istotnym elementem diet redukujących wagę. Jeśli chodzi o samą oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia to jest ona znakomitym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. To one wpływają na obniżenie tzw. złego cholesterolu, pomagają także w walce z nadciśnieniem.
Drugim źródłem zdrowych tłuszczy w nagrodzonym daniu są orzechy włoskie. Naukowcy nie mają wątpliwości, że ich spożywanie znakomicie wpływa na pracę naszego mózgu, układu nerwowego. Są także cennym źródłem substancji mineralnych, takich jak fosfor, magnez i potas. Badania nad korzystnym wpływem orzechów na nasze zdrowie nadal trwają. Jako ciekawostkę warto nadmienić opublikowane kilka miesięcy temu badania sugerujące wpływ regularnego jedzenia orzechów włoskich na zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka piersi.
Przepis miesiąca w konkursie - zawijane roladki z pieczonej papryki z serem na zielonej poduszce
Składniki:
2 duże, czerwone papryki (mięsiste)
pół kostki sera białego półtłustego - twardego w krajanku
garść posiekanych orzechów włoskich
oliwa z oliwek
pieprz, tymianek, bazylia
kilka listków świeżej bazylii
liście sałaty do dekoracji
Przygotowanie:
Papryki rozkładamy na blasze, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20-30 minut aż skóra zbrązowieje (opcja grill).
Paprykę doglądamy i obracamy co kilka minut, by nie doprowadzić do spalenia, następnie wkładamy do woreczka foliowego, zamykamy i po wystudzeniu, usuwamy nasiona i białe błonki ze środka oraz obieramy ze skóry.
Dzielimy każdy strąk na 3 paski. Każdą z części skrapiamy delikatnie oliwą, posypujemy pieprzem i tymiankiem oraz uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Ser kroimy w słupki około 1,5x1,5cx4 cm. Każdy słupek sera owijamy plastrem upieczonej i wystudzonej papryki, spinamy wykałaczką i układamy na talerzu na liściach sałaty, dekorujemy listkami świeżej bazylii i przyprawami.
Autor przepisu: Małgorzata Rosiak
Nadal masz szansę na wygraną!
Już za tydzień rozpoczniemy drugą część konkursu Chudnij ze Smakiem. Podamy składniki, z jakich będzie należało skomponować swój zdrowy posiłek.
Przez kolejne tygodnie będziemy prezentować dania opracowane przez innych. Może w tych przepisach odnajdziecie inspirację do stworzenia własnych dań?
Zapraszamy do zabawy.
Nagrody miesiąca
Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne.
Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.
Nagroda główna
3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?