18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto drożdżowe pandolce genovese

Alicja Smoleńska
Pandolce genovese
Pandolce genovese Alicja Smoleńska
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, czas więc na świąteczne wypieki, a najbardziej typowym włoskim świątecznym ciastem jest panettone. Czyli ciasto drożdżowe.

O popularnej babie w kształcie kopuły, czyli panettone milanese napiszę kiedy indziej. Dziś będzie o mniej znanej panettone genovese, zwanej także pandolce genovese.  To rodzaj niskiego, okrągłego słodkiego chleba, a raczej ciasta drożdżowego, z dodatkiem rodzynek, kandyzowanych owoców, nasion kopru włoskiego i pinioli.

Według historyka Luigi Augusto Cervetto rytuał związany z pandolce ma korzenie perskie. Pochodzi on od zwyczaju obdarowywania króla słodkim chlebem z dodatkiem kandyzowanych owoców przez najmłodszego z poddanych.

W tradycji liguryjskiej pandolce wnoszone jest na stół przez najmłodszego członka rodziny na koniec kolacji wigilijnej. Wierzch ciasta ozdabia się trzema nacięciami, w które wkłada się gałązkę wawrzynu - symbol bogactwa i szczęścia. Podczas dzielenia ciasta przez głowę rodziny, wypowiadane są życzenia zdrowia i długiego życia dla wszystkich zgromadzonych. Kiedyś ostatni kawałek pozostawiało się do 3 lutego, dnia świętego Biagio. Dopiero po błogosławieństwie świętego kawałek ten rozdzielało się na członków rodziny. Spożycie pobłogosławionego ciasta miało chronić przed bólem gardła.

Pandolce przygotowanym z tego przepisu poczęstowałam rodowitego Genueńczyka. Powiedział, że jest takie, jakie jadał w dzieciństwie. Nie mogłam sobie wymarzyć lepszej rekomendacji.
 
Pandolce genovese
 
Składniki:
500 g mąki pszennej (typ 550)
200 g rodzynek
175 g masła
150 g cukru
50 g pinioli
60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
60 g kandyzowanej skórki cytrynowej
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
szczypta soli

Przygotowanie:

  1. 1. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, rozmieszać z połową mąki i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 2 godziny.
  2. 2. Namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie prze około godzinę. Skórki cytrynowe i pomarańczowe pokroić w kosteczkę.
  3. 3. Do ciasta dodać pozostałą mąkę, cukier, sól, odsączone rodzynki, skórki cytrusów, piniole, wodę pomarańczową, nasiona kopru i miękkie masło. Wymieszać wszystko i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawić na minimum 2 godziny (można przykryć folią i odstawić na noc).
  4. 4. Już nie zagniatając podzielić ciasto na dwie części, delikatnie uformować dwa okrągłe bochenki i ułożyć je na kawałku papieru do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
  5. 5. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na każdym bochenku ostrym nożem zrobić trójkątne nacięcie. Wstawić pandolce do piekarnika. Piec godzinę.

Buon appetito!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski