Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co ja robię tu? Ryby i muzyka. Czyli o tym, jak powstają dania w restauracji Rybi Puzon [ODCINEK 6]

Nicole Młodziejewska
Nicole Młodziejewska
W restauracji Rybi Puzon pojawiłam się wraz z ekipą wideo w ramach kolejnego odcinka "Co ja robię tu?". Choć głównym założeniem miało być zdobycie kulinarnego doświadczenia, to dla mnie była to także nauka smaków.
W restauracji Rybi Puzon pojawiłam się wraz z ekipą wideo w ramach kolejnego odcinka "Co ja robię tu?". Choć głównym założeniem miało być zdobycie kulinarnego doświadczenia, to dla mnie była to także nauka smaków. Piotr Łuczak/Remigiusz Szwarc
„Co ja robię tu?” to program portalu gloswielkopolski.pl. To również pytanie, które w myślach zadaję sobie przy nagrywaniu każdego kolejnego odcinka. Zawód dziennikarza wiąże się z poznawaniem pracy wielu innych osób. Ale tak naprawdę wywiad czy opisanie małego skrawka czyjegoś życia nie jest tym samym, co możliwość poczucia tego na własnej skórze. W tym odcinku programu "Co ja robię tu?" sprawdziłam... jak przygotowuje się posiłki w restauracji Rybi Puzon we wsi Tarnowo!

Ryby, jak wszystko, mają swoich zwolenników i przeciwników. Ja, jak dotąd, znajdowałam się gdzieś pomiędzy tymi grupami. Nigdy nie byłam wielką fanką ryb, ale też nie mogłam powiedzieć, że bardzo ich nie lubię. Jednak wizyta w restauracji Rybi Puzon na zawsze zmieniła moje podejście do ryb. Oczywiście na lepsze.

Zobacz też: Co ja robię tu? Hałas, wielkie rolki papieru i tylko cztery kolory farb. Czyli o tym, jak drukowany jest "Głos Wielkopolski" [ODCINEK 5]

W restauracji pojawiłam się wraz z ekipą wideo w ramach kolejnego odcinka "Co ja robię tu?". Choć głównym założeniem miało być zdobycie kulinarnego doświadczenia, to dla mnie była to także nauka smaków. Moją przewodniczką po kuchennych zakątkach była pani Ewa, która od razu przystąpiła do przygotowywania pierwszych posiłków. Dowiedziałam się, że z jednego pstrąga można zrobić zarówno bulion, nuggetsy dla dzieci, a także danie dla osoby dorosłej - my przygotowałyśmy dwie potrawy: pstrąga po florencku i toskańsku. Największą trudnością było dla mnie powstrzymanie się od zjedzenia swojej "pracy" przed tym, jak uchwyci ją kamera.

Sprawdź też:

Wykonane przeze mnie (z dużą pomocą pani Ewy) dania już na etapie przyrządzania pachniały niesamowicie. To zasługa świeżości produktów. To jednak nie wszystko. Ryby, z których przygotowywane są potrawy wyhodowane są w gospodarstwie rybackim, w ramach którego prowadzona jest restauracja. Co więcej, większość wykorzystywanych przypraw przygotowywana jest również na miejscu i nie zawiera żadnych konserwantów, czy ulepszaczy. A gdyby komuś było mało tych pozytywów, to dodam tylko, że Rybi Puzon korzysta także z produktów lokalnych. Wierzcie na słowo, że to wszystko czuć podczas jedzenia.

Jak na restauracje rybną przystało, w menu dominują ryby. Jednak w Rybim Puzonie możemy znaleźć je w różnej postaci, także jako sushi. To jedyna okazja w tej okolicy, by spróbować ryb w tej wersji. Ja, będąc na miejscu nie mogłam nie spróbować swoich sił, jako sushi master. Muszę przyznać, że sushi uwielbiam, ale nigdy go nie robiłam. Aż do tej chwili. Najbardziej podobało mi się rolowanie. Jeśli nie wiecie o co chodzi, to koniecznie musicie obejrzeć ten odcinek.

Sprawdź również: Co ja robię tu? Próba tańca, ćwiczenia wokalne i cyrkowa charakteryzacja. Czyli o tym, jak zostałam aktorką Teatru Muzycznego [ODCINEK 4]

Na koniec warto jeszcze dodać, że restauracja Rybi Puzon ma swoją cudowną historię. Czy tylko mnie zastanawiało skąd wzięła się nazwa tego miejsca? Mogę jedynie zdradzić, że łączy ona dwie pasje - do muzyki i do ryb. Jednak całej historii warto wysłuchać od samego jej właściciela. Serdecznie zapraszam do oglądania kolejnego odcinka "Co ja robię tu?".

ZOBACZ TEŻ:

Całe mnóstwo ryb pływa obecnie w Jeziorze Maltańskim. Dla amatorów wędkarstwa to nie lada gratka, ale muszą obejść się smakiem, bo zbiornik na Malcie objęty jest całkowitym zakazem połowu ryb. Za wędkowanie tutaj grozi kara, o czym niektórzy mogli przekonać się na własnej skórze.

Taaakie ryby pływają w Jeziorze Maltańskim! Zostaną odłowion...

Sprawdź też:

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski