reklama

Co przygotować na dzień Babci i Dziadka?

ABZaktualizowano 
Wiadomo, że osoby starsze powinny zwracać szczególną uwagę na prawidłową dietę, ma ona bowiem ogromne znaczenie dla ich stanu zdrowia oraz samopoczucia. Każdy może im pomóc w przestrzeganiu tych zaleceń. 21 stycznia (Dzień Babci) i 22 stycznia (Dzień Dziadka) to najlepsze powody do wyjątkowo zdrowej i pysznej kolacji z dziadkami. Co zatem przygotować z tej okazji?

Jak powinna wyglądać dieta seniora? Przede wszystkim powinna być urozmaicona i lekkostrawna, oparta na produktach poddawanych zdrowszej obróbce termicznej – gotowaniu na parze, pieczeniu czy duszeniu. Wielkości porcji powinny być o ok. ¼ mniejsze niż 10 lat wcześniej – podkreśla Agnieszka Piskała, dietetyk, ekspert ds. żywienia firmy Sokołów. – Wiele osób starszych, odwiedzając dietetyka mówi: „Jem tyle co wcześniej i tyję”. I tu tkwi problem, ponieważ z wiekiem nasze zapotrzebowanie energetyczne maleje.

W codziennym jadłospisie należy uwzględnić warzywa (np. w postaci gotowanych jarzynek), owoce (kompoty lub jako dodatek do dań typu schab pieczony nadziewany śliwką), chude mięsa (polędwica, schab, szynka), tłuste ryby, produkty zbożowe typu graham, produkty nabiałowe, fermentowane produkty mleczne.

Niezwykle istotne w przypadku osób starszych jest odpowiednie nawodnienie – dodaje Agnieszka Piskała. – W podeszłym wieku zapotrzebowanie na wodę jest większe, ale znacznie obniża się uczucie pragnienia, dlatego wielu seniorów nie spożywa odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia. Powinni wypijać około dwóch litrów dziennie.

Jak stosując się do tych zasad przygotować smaczny posiłek? Propozycje Sokołowa pokazują, że nie musi to wymagać dużych nakładów czasu i pracy. W ofercie firmy znajdziemy bogaty wybór produktów mięsnych, które ułatwią przygotowanie zdrowych, zbilansowanych potraw, odpowiednich dla seniorów. A dodatkowo, co bardzo istotne, dania takie – choć oryginalne i efektowne – będą przystępne finansowo.

Makaron razowy z wołowiną pieczoną z warzywami gotowanymi

Składniki na 1 porcję:

  • Makaron razowy nitki 100 g,
  • udziec wołowy 100 g,
  • papryka czerwona 50 g,
  • kalafior 3 duże różyczki,
  • cukinia 50 g,
  • cebula 50 g,
  • szpinak 10 g,
  • czosnek 1 ząbek,
  • świeże liście bazylii,

przyprawy:

  • estragon suszony,
  • liść laurowy 3 szt.,
  • ziele angielskie 5 szt.,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Udziec wołowy przyprawić solą, pieprzem, estragonem, zmielonym zielem angielskim i liściem laurowym. Całość zawinąć w folię aluminiową. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 2 godziny. Wszystkie warzywa pokroić w cząstki i przesmażyć na oleju. Dodać ugotowany makaron, wymieszać. Doprawić do smaku. Posypać pociętą bazylią. Podawać z upieczoną wołowiną.

Pierożki z kaszą gryczaną z łopatką wieprzową i sosem śliwkowym

Składniki na 1 porcję
Farsz:

  • Łopatka wieprzowa 80 g,
  • kasza gryczana 60 g,
  • cebula 1 szt.,
  • czosnek 1 ząbek,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz

Ciasto:

  • Mąka 125 g,
  • masło 25 g,
  • woda ok. 50 ml (ciepła),
  • sól

Sos śliwkowy:

  • śliwki 2-3 szt.,
  • czerwone wino 100 ml

Sposób przygotowania
Farsz
Łopatkę wieprzową ugotować do miękkości. Grubo zmielić. Dodać ugotowaną kaszę gryczaną. Drobno pokroić cebulę i czosnek. Krótko przesmażyć, dodać do kaszy i zmielonej łopatki. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto
Masło rozpuścić i dodać do przesianej mąki, a na koniec dodać ciepłą wodę. Wyrobić na jednolite ciasto. Wycinać koła, faszerować powstałym farszem. Gotować we wrzątku w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.

Sos śliwkowy
Wino zagotować. Kiedy alkohol wyparuje, dodać wydrążone i pokrojone na 4 części śliwki. Krótko zagotować. Doprawić pieprzem.

Propozycje potraw opracował doradca kulinarny Łukasz Konik – Główny Szef Kuchni we wszystkich obiektach należących do Uzdrowiska Konstancin-Zdrój.

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

a
ak

Zaciekawiona przepisami i podanym doradcą kulinarnym uzdrowiska szefem kuchni kliknęłam , by może poczytać inne przepisy....I co ???? Portal Gratka z propozycjami pracy dla kelnerów i szefów kuchni......A mówili "nie klikać ! "....Dobrze, że to tylko Gratka, mogłoby być gorzej :((

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3