Jak powinna wyglądać dieta seniora? Przede wszystkim powinna być urozmaicona i lekkostrawna, oparta na produktach poddawanych zdrowszej obróbce termicznej – gotowaniu na parze, pieczeniu czy duszeniu. Wielkości porcji powinny być o ok. ¼ mniejsze niż 10 lat wcześniej – podkreśla Agnieszka Piskała, dietetyk, ekspert ds. żywienia firmy Sokołów. – Wiele osób starszych, odwiedzając dietetyka mówi: „Jem tyle co wcześniej i tyję”. I tu tkwi problem, ponieważ z wiekiem nasze zapotrzebowanie energetyczne maleje.
W codziennym jadłospisie należy uwzględnić warzywa (np. w postaci gotowanych jarzynek), owoce (kompoty lub jako dodatek do dań typu schab pieczony nadziewany śliwką), chude mięsa (polędwica, schab, szynka), tłuste ryby, produkty zbożowe typu graham, produkty nabiałowe, fermentowane produkty mleczne.
Niezwykle istotne w przypadku osób starszych jest odpowiednie nawodnienie – dodaje Agnieszka Piskała. – W podeszłym wieku zapotrzebowanie na wodę jest większe, ale znacznie obniża się uczucie pragnienia, dlatego wielu seniorów nie spożywa odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia. Powinni wypijać około dwóch litrów dziennie.
Jak stosując się do tych zasad przygotować smaczny posiłek? Propozycje Sokołowa pokazują, że nie musi to wymagać dużych nakładów czasu i pracy. W ofercie firmy znajdziemy bogaty wybór produktów mięsnych, które ułatwią przygotowanie zdrowych, zbilansowanych potraw, odpowiednich dla seniorów. A dodatkowo, co bardzo istotne, dania takie – choć oryginalne i efektowne – będą przystępne finansowo.
Makaron razowy z wołowiną pieczoną z warzywami gotowanymi
Składniki na 1 porcję:
- Makaron razowy nitki 100 g,
- udziec wołowy 100 g,
- papryka czerwona 50 g,
- kalafior 3 duże różyczki,
- cukinia 50 g,
- cebula 50 g,
- szpinak 10 g,
- czosnek 1 ząbek,
- świeże liście bazylii,
przyprawy:
- estragon suszony,
- liść laurowy 3 szt.,
- ziele angielskie 5 szt.,
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Udziec wołowy przyprawić solą, pieprzem, estragonem, zmielonym zielem angielskim i liściem laurowym. Całość zawinąć w folię aluminiową. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 2 godziny. Wszystkie warzywa pokroić w cząstki i przesmażyć na oleju. Dodać ugotowany makaron, wymieszać. Doprawić do smaku. Posypać pociętą bazylią. Podawać z upieczoną wołowiną.
Pierożki z kaszą gryczaną z łopatką wieprzową i sosem śliwkowym
Składniki na 1 porcję
Farsz:
- Łopatka wieprzowa 80 g,
- kasza gryczana 60 g,
- cebula 1 szt.,
- czosnek 1 ząbek,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz
Ciasto:
- Mąka 125 g,
- masło 25 g,
- woda ok. 50 ml (ciepła),
- sól
Sos śliwkowy:
- śliwki 2-3 szt.,
- czerwone wino 100 ml
Sposób przygotowania
Farsz
Łopatkę wieprzową ugotować do miękkości. Grubo zmielić. Dodać ugotowaną kaszę gryczaną. Drobno pokroić cebulę i czosnek. Krótko przesmażyć, dodać do kaszy i zmielonej łopatki. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto
Masło rozpuścić i dodać do przesianej mąki, a na koniec dodać ciepłą wodę. Wyrobić na jednolite ciasto. Wycinać koła, faszerować powstałym farszem. Gotować we wrzątku w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.
Sos śliwkowy
Wino zagotować. Kiedy alkohol wyparuje, dodać wydrążone i pokrojone na 4 części śliwki. Krótko zagotować. Doprawić pieprzem.
Propozycje potraw opracował doradca kulinarny Łukasz Konik – Główny Szef Kuchni we wszystkich obiektach należących do Uzdrowiska Konstancin-Zdrój.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?