Pierwsze wrażenie - brzmi "zagranicznie", ale sympatycznie.
Drugie wrażenie, - oczywiście, chodzi o "food", czyli o jedzenie (tak dotychczas było, po "naszemu") … a do tego "slow". Cóż to znaczy?
"fast food", znamy, ot pierwsza lepsza bułka z dodatkami, ale "slow"?.
Dość tych tajemnic.
Jedzenie, i to co jemy, jest codzienną czynnością każdego z nas. To są nasze codzienne wybory.
Co zatem w tym zakresie proponuje "Slow Food"?
Proponujemy świadomy wybór. Wszak to my, codzienne, a nie producenci przemysłowej żywności, konsumujemy to, co i drudzy (producenci) wyprodukują. Ale to my, KONSUMENCI mamy prawo oceniać, co jest dobre , a co nie. Przecież to dla na produkują.
Organizacja Slow Food określiła trzy podstawowe kryteria, które dla konsumenta są najważniejsze:
SMACZNE - wszystko co jemy musi być smaczne, ponieważ jest produkowane dla nas i musi nam odpowiadać, niezależnie od argumentów producenta.
CZYSTE - czyli w procesie przygotowania żywności stosowane są naturalne procesy przetwarzania odpowiednio dobranych surowców. Sprzeciwiamy się stosowaniu surowców zastępczych (np. identycznych z naturalnymi) oraz zaawansowanymi procesami przemysłowego przetwarzania.
ETYCZNE - cała nasz żywność powinna być wytwarzana w zgodzie ze środowiskiem przyrodniczym oraz sprawiedliwym wynagrodzeniem za jej wytworzenie.
Te trzy, nierozłączne zasady są podstawą wyboru żywności dla osób spod znaku "ślimaka", jako, że taki symbol wybrał ruch Slow Food, żeby jego członkowie mogli zaznaczyć swoją obecność.
To są pierwsze słowa o ruchu Slow Food, więcej, następnym razem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?