Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czernina z kluseczkami

Elżbieta Podolska
Blog amatorskiegotowanie
Sławomir Nowak, szef kuchni w Gościńcu Sucholeskim poleca czerninę z kluseczkami.

Składniki:
świeża kaczka
kilka żołądków kurczaka (ugotowane i obrane)
kilka serc kurczaka (ugotowane i obrane)
susz: śliwki, morele
marchewki
pietruszka
grube plastry selera
gałązka lubczyku
gałązka zielonego selera
duża cebula
por
kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
kacza krew: na 1 litr rosołu ok. 200 ml krwi
ocet
mąka

Przygotowanie:
Oczyścić włoszczyznę i pokroić.

Kaczkę podzielić na porcje i ułożyć w garnku. Dodać włoszczyznę, zalać wodą. Gotować ok. 2,5 godziny na małym ogniu, zdejmując szumowiny.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

15 minut przed końcem gotowania dodać owoce. Krew połączyć z octem i mąką. Powoli wlewać do wywaru cały czas mieszając.Doprowadzić do wrzenia.Przyprawić cukrem i octem.

Kluseczki:
rozbić jaja, dodać sól, dosypać mąkę i dalej mieszać zdecydowanymi ruchami, tak, aby powstała bardzo gęsta masa. Mąka powinna być jak najdokładniej rozrobiona. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie - dosypać mąkę. Do gotującej się osolonej wody wyłożyć kluski wielkości mniejszej niż łyżeczka. Kluseczki gotują się krótko - do momentu wypłynięcia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski