Składniki:
świeża kaczka
kilka żołądków kurczaka (ugotowane i obrane)
kilka serc kurczaka (ugotowane i obrane)
susz: śliwki, morele
marchewki
pietruszka
grube plastry selera
gałązka lubczyku
gałązka zielonego selera
duża cebula
por
kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
kacza krew: na 1 litr rosołu ok. 200 ml krwi
ocet
mąka
Przygotowanie:
Oczyścić włoszczyznę i pokroić.
Kaczkę podzielić na porcje i ułożyć w garnku. Dodać włoszczyznę, zalać wodą. Gotować ok. 2,5 godziny na małym ogniu, zdejmując szumowiny.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
15 minut przed końcem gotowania dodać owoce. Krew połączyć z octem i mąką. Powoli wlewać do wywaru cały czas mieszając.Doprowadzić do wrzenia.Przyprawić cukrem i octem.
Kluseczki:
rozbić jaja, dodać sól, dosypać mąkę i dalej mieszać zdecydowanymi ruchami, tak, aby powstała bardzo gęsta masa. Mąka powinna być jak najdokładniej rozrobiona. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie - dosypać mąkę. Do gotującej się osolonej wody wyłożyć kluski wielkości mniejszej niż łyżeczka. Kluseczki gotują się krótko - do momentu wypłynięcia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?