Wołowina i cielęcina, czerwona fasola, pomidory, maliny, truskawki, borówki, czereśnie, arbuz, granaty, papryka czerwona, czerwone wino i czerwone soki, herbata z hibiskusa - wszystko to może poprawić stan układu krążenia, wzmocnić nasze mięśnie, zwiększać wytrzymałość organizmu, chronić przed chorobami.
Na przykład pomidory i arbuzy zawierają likopen, który wzmacnia system odpornościowy i zapobiega miażdżycy. Natomiast borówki i porzeczki mają flawonoidy. To naturalne przeciwutleniacze, które walczą ze szkodliwymi rodnikami, zapobiegają starzeniu i niszczeniu błon komórkowych. Granat i żurawina z kolei zawierają fenol, który pomaga oczyścić organizm z toksyn.
Wegetarianie czerwone mięso mogą zastąpić wielkimi porcjami zielonych sałat, mających znaczne ilości żelaza. Czerwone składniki poprawiają trawienie. Ale nadmiar może spowodować alergie.
Zupa z dorsza - przepis
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza,
- 10 łyżek soli,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego z liśćmi,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek natki pietruszki,
- 1 mała suszona papryczka chilli,
- 2 puszki pomidorów,
- 450 ml bulionu z kurczaka,
- oliwa extra virgin,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny,
- oliwki czarne
Sposób przygotowania:
Filety z dorsza zasypujemy solą i odstawiamy na noc. Przed użyciem opłukujemy z soli i kroimy na kawałki. Siekamy cebulę, marchew, seler, czosnek i łodyżki natki pietruszki. W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy rozkruszone chili, podsmażamy, mieszając około 30 sekund. Następnie wrzucamy posiekane warzywa i dusimy przez 15-20 minut. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy jeszcze 10 minut. Potem wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Większe kawałki pomidorów rozgniatamy, a następnie wrzucamy do zupy dorsza. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, aż ryba zmięknie, a jej mięso można będzie rozdzielić widelcem. Przyprawiamy pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wlewamy na talerz, posypujemy natką pietruszki, dodajemy oliwki oraz polewamy oliwą.
Wieprzowina z czerwonym sosie - przepis
Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 450 g wieprzowiny,
- 1 cebula,
- 2 dymki,
- 3 marchwie,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki wytrawnego czerwonego wina,
- 300 ml bulionu z kury,
- 2 łyżki sosu śliwkowego,
- 2 łyżki octu winnego,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej,
- 1 łyżka wody
Sposób przygotowania:
Rozgrzać olej i usmażyć mięso na lekki brąz. Dodać pokrojone warzywa i smażyć kilka minut. Dodać sos sojowy, wino, bulion, sos śliwkowy, ocet winny, cukier. Doprowadzić do wrzenia i dusić około 30 minut. Zmieszać mąkę z wodą, dodać do sosu, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, mieszając do momentu, aż zgęstnieje.
Galaretka z czerwonego wina z owocami - przepis
Składniki:
- 500 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 100 g cukru,
- 1 łyżka skórki z pomarańczy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 35 g żelatyny,
- 500 ml wody,
- opcjonalnie kora cynamonu
Sposób przygotowania:
Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody. Odstawiamy.
Wodę z cukrem i otartą skórką z pomarańczy (kto lubi także z korą cynamonu) doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia . Odcedzamy skórkę. Do gorącej wody dodajemy żelatynę. Ponownie doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Mieszamy z winem i sokiem z cytryny, wlewamy do salaterek. Pozostawiamy w lodówce do zastygnięcia. Podajemy z owocami i bitą śmietaną.
Faszerowane czerwone warzywa
Składniki:
- 2 duże pomidory,
- 2 czerwone papryki,
- 200 g chudego mielonego mięsa,
- 2 kromki pieczywa tostowego,
- około 4 łyżek bułki tartej,
- duży ząbek czosnku,
- łyżka listków świeżego tymianku lub posiekanej natki pietruszki,
- ewentualnie oregano,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Sposób przygotowania:
Myjemy warzywa. Pomidorom obcinamy górę, paprykę kroimy na pół. Łyżeczką wyjmujemy nasiona. Z pomidorów, oprócz nasion, usuwamy też sok. Pomidory, których środek obsypujemy solą, układamy rozcięciem do dołu na tacy i odstawiamy na godzinę.
Do mięsa dodajemy drobno posiekany czosnek i tymianek oraz pokruszone tosty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W puste gniazda nasienne pomidorów i papryk wkładamy farsz z mięsa, na wierzch kładziemy gałązki tymianku, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, które wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę. Podajemy od razu po wyjęciu z pieca.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?