Raport "Stan sanitarny Kraju z 2022 roku" przygotowany przez GIS obejmował również kontrole bloków żywienia w szpitalach. Obejmowały one w szczególności ocenę stanu sanitarno-technicznego obiektu i jego wyposażenia, sposobu przyjęcia i jakości surowców lub gotowych potraw, warunków produkcji i dystrybucji żywności, stanu higieny i stanu zdrowia pracowników mających kontakt z żywnością, a także prowadzenia dokumentacji kontroli wewnętrznej.
Przeprowadzano również ocenę jakościową i laboratoryjną żywienia pacjentów w zakresie diety podstawowej na podstawie jadłospisów, zestawień dekadowych (obejmujących 10 dni) oraz próbek posiłków.
Łącznie sanepid skontrolował 740 z 1028 zarejestrowanych szpitalnych bloków żywieniowych. W przypadku placówek posiadających własną kuchnię, nieprawidłowości wykryto w 102 jadłospisach, 62 zestawieniach dekadowych i 47 próbach posiłków zbadanych laboratoryjnie. W przypadku szpitali korzystających z cateringu zewnętrznej firmy, uchybienia znalazły się w w 60 jadłospisach, 24 zestawieniach dekadowych i 12 próbkach zbadanych laboratoryjnie.
Do najczęściej powtarzających się uchybień w zakresie żywienia pacjentów należały nieprawidłowo skomponowane jadłospisy, w tym:
- nieprecyzyjne informacje na temat alergenów, zaplanowanych potraw oraz i ich gramatury,
- mała różnorodność potraw i napojów, powtarzalność dań w dekadzie, mało urozmaicone śniadania i kolacje, w większości bez dodatku warzyw/owoców,
- niska wartość energetyczna posiłków w stosunku do zapotrzebowania dziennego dla pacjentów,
- brak w posiłkach głównych (śniadaniu, obiedzie lub kolacji) pełnowartościowego białka, tj. zwierzęcego lub białka roślin strączkowych,
- mała podaż warzyw oraz owoców w dziennej racji pokarmowej,
- zbyt niska podaż produktów zbożowych pełnoziarnistych, kasz i produktów z pełnego przemiału mąki,
- brak lub podawanie zbyt małej ilości mleka i przetworów mlecznych,
- brak lub podawanie zbyt małej ilości ryb i/lub przetworów rybnych,
- nieuwzględnienie w diecie tłuszczów roślinnych bogatych w kwasy jedno – i wielonasycone,
- podawanie zbyt dużej ilości potraw smażonych (brak zróżnicowania technik przygotowywania potraw w dekadzie), a także słodkich dań i dodatków (dżemu, kremu czekoladowego i miodu),
- duży udział produktów wysokoprzetworzonych (konserw, pasztetów, mortadeli, mielonki), stosowania koncentratów zup w proszku,
- obecność w posiłkach (ocena ilościowa) ponadnormatywnej ilości soli lub tłuszczów.
Do najczęściej powtarzających się nieprawidłowości w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych należały:
- niewłaściwy stan sanitarno-techniczny pomieszczeń bloku żywienia,
- niewłaściwy stan sanitarno-techniczny wyposażenia oraz urządzeń,
- brak dokumentacji lub zapisów w dokumentacji kontroli wewnętrznej: GHP, GMP i HACCP, jak również niedostosowanie tej dokumentacji do stanu faktycznego, nieprzestrzeganie zapisów instrukcji GHP/GMP (np.: brak lub nieprawidłowe zabezpieczenie obiektu przed szkodnikami, brak terminowego przeglądu i konserwacji maszyn, brak prawidłowego monitoringu ustalonego punktu kontroli, brak aktualnego wyniku badania wody przeznaczonej do spożycia),
- przechowywanie i stosowanie przeterminowanych środków spożywczych do przygotowania posiłków,
- nieprawidłowe przechowywanie artykułów spożywczych, m .in: brak segregacji produktów w urządzeniach chłodniczych (np.: w opakowaniach nieprzeznaczonych do kontaktu z żywnością lub wtórnie wykorzystywanych opakowaniach jednorazowych, przechowywanie gotowych półproduktów zsurowcami), niezachowanie łańcucha chłodniczego,
- niewłaściwe zagospodarowanie odpadów.
- Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nałożyły w drodze mandatu karnego ogółem 22 grzywny na kwotę 5150 zł, w tym 13 mandatów na kwotę 3750 zł w szpitalach prowadzących żywienie w systemie cateringowym oraz wydały ogółem 202 decyzje administracyjne, w tym 79 w szpitalach prowadzących żywienie w systemie cateringowym, z czego 2 nakazujące przerwanie działalności całego lub części zakładu, w tym 1 dotycząca obiektu funkcjonującego w systemie cateringowym - czytamy w raporcie sanepidu.
Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: [email protected]
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?