Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dżem śliwkowo-jabłkowy

Anastazja Bezduszna
AB
Na targowiskach i w sklepach kupić można wiele odmian śliwek. Najpopularniejsze są renklody, węgierki, opale, mirabelki i stanley. Większość z nich nadaje się zarówno do przygotowania przetworów na zimę, jak i do jedzenia na surowo. Powidła, dżemy i kompoty najczęściej robimy z renklody zielonej lub węgierek.

Składniki:

  • 3 kg śliwek,
  • 2 kg antonówek,
  • 2 kg cukru

Sposób przygotowania:
Umyte śliwki mielimy na grubą masę i wkładamy do rondla o grubym dnie. Smażymy masę na małym ogniu bardzo często mieszając, aż śliwki zrobią się szkliste i zgęstnieją (kilka godzin). W tym czasie jabłka kroimy w kostkę. Wkładamy do osobnego rondla dolewając szklankę wody. Dusimy pod nakryciem przez 15 minut. Gdy jabłka staną się szkliste dodajemy kilogram cukru i smażymy bez nakrycia aż będą gęstnieć. Śliwki łączymy z jabłkami, dosładzamy do smaku. Smażymy razem jeszcze 15 minut. Wkładamy do wyparzonych, suchych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15- 20 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski