Składniki:
- 3 kg śliwek,
- 2 kg antonówek,
- 2 kg cukru
Sposób przygotowania:
Umyte śliwki mielimy na grubą masę i wkładamy do rondla o grubym dnie. Smażymy masę na małym ogniu bardzo często mieszając, aż śliwki zrobią się szkliste i zgęstnieją (kilka godzin). W tym czasie jabłka kroimy w kostkę. Wkładamy do osobnego rondla dolewając szklankę wody. Dusimy pod nakryciem przez 15 minut. Gdy jabłka staną się szkliste dodajemy kilogram cukru i smażymy bez nakrycia aż będą gęstnieć. Śliwki łączymy z jabłkami, dosładzamy do smaku. Smażymy razem jeszcze 15 minut. Wkładamy do wyparzonych, suchych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15- 20 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?