- Na pewno należą do nich torty na śmietanie. Oprócz nas w latach sześćdziesiątych istniała tylko jedna cukiernia, która wypiekała takie ciasto. Tort migdałowy robimy zresztą do dziś, cały czas trzymając się tej samej receptury - opowiada Alicja Stachowiak, długoletni kierownik sieci "Expressowa".
W szarych czasach PRL oferta pracowni nie była zbyt obfita, ale jak wspominają pracownicy, każdy produkt schodził na pniu.
- Okres kiedy wszystko było na kartki na pewno nie sprzyjał rozwojowi, ale i tak mieliśmy 15-20 pozycji, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem poznaniaków - wspomina Stachowiak. Co ciekawe, lokal nazwano Expressowa, bo tak zadecydowali czytelnicy "Expressu Poznańskiego".
Powstała on w miejscu Restauracji Powszechnej przy ulicy św. Marcin 11 (wtedy Armii Czerwonej). Pod tym adresem kawiarnia, punkt sprzedaży lodów i ciast oraz pracownia cukiernicza funkcjonowały do 1991 r., a potem przeniosła się na ulicę 28 Czerwca 1956 r. Dzisiaj Expressowa to pracownia na Wildzie, ale także kawiarnie i cukiernie na Al. Marcinkowskiego, Fredry 12 oraz 28 Czerwca 1956 r.
- Wiele się przez te wszystkie lata zmieniło. Na pewno możemy pochwalić się coraz bogatszą ofertą. W tej chwili obejmuje już ona około 150 pozycji. Menu zmieniamy też w zależności od sezonu. Przed Bożym Narodzeniem oferujemy 15 rodzajów pierników na miodzie, a przed Wielkanocą mazurki czy torty w kształcie zajączków - tłumaczy pani kierownik.
Oprócz kultowych już tortów migdałowych wizytówką cukiernie są również certyfikowane rogale. Trafiają one nie tylko na stoły poznaniaków, ale również mieszkańców Gorzowa, Zielonej Góry, Wrocławia czy Torunia.
- Naszą chlubę stanowią też ręcznie formowane pączki z marmoladą - dodaje Alicja Stachowiak.
W samej pracowni aktualnie pracuje około 30 osób. Najważniejsi są jednak szefowie produkcji Władysław Nazim i Rafał Materna. Ten pierwszy z Expressową związany jest już od ponad 40 lat, drugi związał się z cukiernią w latach 80.
- Ich doświadczenie jest bardzo ważne. To oni dbają o to, by zawsze używać naturalnych składników i nie stosować konserwantów - tłumaczy szefowa Exspressowej.
Pracownia cukiernicza zwyciężyła w zakończonym w ostatnią niedzielę plebiscycie "Ikony Poznania na 70-lecia Głosu Wielkopolskiego" w kategorii kultowy lokal.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?