TUTAJ znajdziesz więcej potraw wigilijnych
Jak zrobić pyszne pierniki? Zobacz przepisy!
Niektóre z deserów świątecznych musimy przygotować o wiele wcześniej, tak jak pierniki. Ciasto piernikowe zostało tak pomyślane, aby przetrwać długie podróże lądowe. Swoją trwałość zawdzięcza przyprawom korzennym, które wpływają na ich suchość i twardość. Dlatego pierniki wigilijne zwyczajowo robi się na początku grudnia. Upieczone wcześniej pierniki można dekorować razem z rodziną na różne sposoby tuż przed Wigilią. Lukier, orzechy, różnokolorowe posypki - pozwolą stworzyć magiczny deser, dla każdego inny.
Zobacz: Przepis na lukier: Jak zrobić lukier samodzielnie w domu?
Pierniki - PRZEPIS:
Składniki na około 80 sztuk pierniczków:
- 500 g mąki,
- 300 g miodu,
- 200 g masła,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 40g przyprawy korzennej
Zobacz też: Kruche ciasteczka - jak je zrobić? [PRZEPIS]
Sposób przygotowania:
Miód podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego masło, stale mieszając. Jak masło się roztopi - odstawiamy je, by masa się przestudziła. Dodajemy mąkę pszenną, przyprawę korzenną i łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuszczonej w trzech łyżkach miodu. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je, by mocno się schłodziło (optymalny czas: 2 dni w lodówce). Ciasto rozwałkowujemy około 3 mm grubości. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wykrajamy serduszka, choinki, dzwoneczki i inne kształty. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, około 12 minut.
ZOBACZ TEŻ: Potrawy wigilijne: Orzechy, migdały i przyprawy. Jak ich używać?
Pierniki gwiazdki - PRZEPIS:
Składniki na gwiazdki piernikowe (w przybliżeniu 15 - 20 sztuk):
- 300 dag mąki,
- 15 g proszku do pieczenia ,
- 50 g cukru pudru,
- 15 g cukru waniliowego,
- 1 jajko,
- 150 g masła lub margaryny,
- 5 łyżek dżemu brzoskwiniowego,
- niskosłodzonego,
- 2 łyżki cukru pudru (do posypania)
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy przesiany cukier puder, 4 łyżeczki cukru wanilinowego, 1 jajko, masło lub margarynę. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki. Po 20 minutach rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Wycinamy gwiazdki w trzech różnych wielkościach (tyle samo gwiazdek z każdej wielkości). Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka układamy na blasze. I pieczemy około 10 minut przy temp. 180 stopni. Upieczone gwiazdki ostudzić. Następnie posmarować je dżemem (oprócz najmniejszych). Poskładać razem i posypać cukrem pudrem.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?