MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją....
fot. Helin Loik-Tomson/gettyimages.com

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Toksyczne warzywa, których spożycie prowadzi do śmierci

Ziemniaki

Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją. Jednak długo pozostawione w spiżarni czy kuchennej szafce warzywo może stać się zielone i zaczyna kiełkować. Kiełkujące ziemniaki zawierają solaninę – substancję, która służy do ochrony rośliny przed szkodnikami. Solanina działa jednak toksycznie także na ludzi i w dużych ilościach jest trująca. W mniejszej dawce może doprowadzić do rozstroju żołądka i jelit, z towarzyszącymi bólami brzucha, wymiotami czy biegunką. Solanina sprawia także, że ziemniaki stają się gorzkie. Jednak, gdy jeden dostanie się do całej potrawy można tego nie wyczuć.

Zobacz również

Drutex w Rzymie pokazał swoje Iglo. I wzbudził sensację

NOWE
Drutex w Rzymie pokazał swoje Iglo. I wzbudził sensację

Ranking WTA. Iga Świątek powiększyła przewagę nad Sabalenką

NOWE
Ranking WTA. Iga Świątek powiększyła przewagę nad Sabalenką

Polecamy

Lech Poznań U-19 gromi na wyjeździe Sandecję Nowy Sącz i utrzymuje pozycję lidera

Lech Poznań U-19 gromi na wyjeździe Sandecję Nowy Sącz i utrzymuje pozycję lidera

Czterech zawodników Lecha powołanych na EURO. "Naszym celem jest wyjście z grupy"

Czterech zawodników Lecha powołanych na EURO. "Naszym celem jest wyjście z grupy"

III liga: Unia Swarzędz rozgromiła Flotę Świnoujście

III liga: Unia Swarzędz rozgromiła Flotę Świnoujście