To jednym z trzech najważniejszych na świecie konkursów gastronomicznych. Odbywa się co cztery lata w roku olimpijskim. Polska drużyna seniorów startowała po raz pierwszy. W tym roku pojawiły się reprezentacje z ponad czterdziestu krajów z całego świata. Lepsi okazali się tylko Szwedzi i Duńczycy.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
- Mieliśmy do dyspozycji dużą kuchnię. Nikt nikomu nie przeszkadzał. Pracowaliśmy przez sześć godzin na oczach widzów - opowiada Tomasz Purol. - Trzeba było przygotować ciepły posiłek na 110 porcji.
Na przystawkę była pierś z przepiórki confit, roladka z udka przepiórczego z musem grzybowym, gotowana w niskiej temperaturze, mus jabłkowy, majonez dyniowy, pęczak z warzywami oraz sos czekoladowy z młodym orzechem. Jako danie główne policzki cielęce z krastą ziołową i ziemniakami puree, warzywa pieczone w niskiej temperaturze i konfitura z czerwonej cebuli. Na deser cukiernik, który z nami był, przygotował wariacje na temat śliwki. Były m.in. lody z polskiej śliwki wędzonej z czekoladą.
Polska reprezentowana była przez sześcioosobową Kadrę Narodową w składzie: Grzegorz Cielecki, Rafał Targosz, Tomasz Purol, Bartosz Budzyński, Krystian Skwierz oraz Tomasz Deker.
Brązowy medal na Olimpiadzie zdobyli także Grzegorz Gniech i Paweł Sztenderski w konkurencji carvingu, rzeźbiąc w owocach i warzywach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?