Jeden słoik kompotu na tydzień
Dodając więcej cukru niż w podstawowym przepisie, uzyskamy skoncentrowany napój. Po otwarciu takiego słoika możemy dodawać do niego lód, cytrynę, wodę. W ten sposób zawsze będziemy mieli na stole świeży napój owocowy i nie będziemy musieli kupować soków oraz napojów gazowanych. Ze skoncentrowanego kompotu można robić też galaretki. Owoce, które pozostają z kompotu, zawsze możemy wykorzystać do ciast.
Kompot wieloowocowy
Składniki:
- Owoce : agrest,
- czarna porzeczka,
- czerwona porzeczka,
- czereśnie czy też wiśnie,
- 300 g cukru na litr wody (jeden litr zalewy wstarcza na 4-litrowe słoiki z owocami).
Przygotowanie:
Do słoików wkładamy umyte owoce. Najbardziej twarde - jak agrest na dół, maliny na samą górę. Wodę zagotowujemy z cukrem i chwilę razem gotujemy. Gorącą zalewę dodajemy do owoców w słoikach i szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 25 minut.
Kompot morelowy
Składniki:
- Morele,
- na 1 litr wody potrzebujemy
- 3 łyżki cukru, może być brązowy.
Przygotowanie:
Myjemy morele i dzielimy na połówki lub ćwiartki. Oczywiście odrzucamy pestki. Do słoika wkładamy pokrojone owoce. We wrzątku rozpuszczamy cukier i studzimy. Syropem zalewamy owoce. Zamykamy i pasteryzujemy 20 minut, nie dłużej, bo owoce staną się zbyt miękkie i stracą większość witamin.
Kompot czereśniowy
Składniki:
- Czereśnie,
- woda,
- cukier na litrowy słoik - około 2 łyżek.
Przygotowanie:
Słoik w 2/3 zapełniamy umytymi owocami. Przesypujemy cukrem i zalewamy gorącą wodą. Zakręcamy szczelnie słoiki i pasteryzujemy przez 20 minut przy temperaturze około 95 stopni.
Porzeczkowy kompot
Składniki:
- czerwona porzeczka,
- na litr wody potrzebujemy 1 szklankę cukru.
Przygotowanie:
Wyparzone słoiki do połowy zapełniamy umytymi porzeczkami. Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej cukier. Wszystko gotujemy jeszcze przez kilka minut. Zalewamy gorącym syropem owoce i zakręcamy słoiki. Po ostygnięciu lub na następny dzień pasteryzujemy przez około 15 minut.
Kompot z mirabelek
Składniki:
- mirabelki,
- 2 łyżki cukru na półlitrowy słoik.
Przygotowanie:
Mirabelki dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem. Owoce przekładamy do słoiczków. Przesypujemy owoce cukrem. Zalewamy słoiki zagotowaną, ale już zimną wodą. Dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy słoiki około 45 minut w dużym garnku. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Zimne chowamy do piwnicy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?