Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kompoty: Sprawdź przepis na smaczne owocowe napoje

Anastazja Bezduszna
Kompoty [Przepisy]
Kompoty [Przepisy] 123rf
Domowe kompoty skutecznie zastąpią kupne soki. W mroźne, zimowe dni można je także podawać na ciepło.

Jeden słoik kompotu na tydzień

Dodając więcej cukru niż w podstawowym przepisie, uzyskamy skoncentrowany napój. Po otwarciu takiego słoika możemy dodawać do niego lód, cytrynę, wodę. W ten sposób zawsze będziemy mieli na stole świeży napój owocowy i nie będziemy musieli kupować soków oraz napojów gazowanych. Ze skoncentrowanego kompotu można robić też galaretki. Owoce, które pozostają z kompotu, zawsze możemy wykorzystać do ciast.

Kompot wieloowocowy

Składniki:

  • Owoce : agrest,
  • czarna porzeczka,
  • czerwona porzeczka,
  • czereśnie czy też wiśnie,
  • 300 g cukru na litr wody (jeden litr zalewy wstarcza na 4-litrowe słoiki z owocami).

Przygotowanie:
Do słoików wkładamy umyte owoce. Najbardziej twarde - jak agrest na dół, maliny na samą górę. Wodę zagotowujemy z cukrem i chwilę razem gotujemy. Gorącą zalewę dodajemy do owoców w słoikach i szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 25 minut.

Kompot morelowy

Składniki:

  • Morele,
  • na 1 litr wody potrzebujemy
  • 3 łyżki cukru, może być brązowy.

Przygotowanie:
Myjemy morele i dzielimy na połówki lub ćwiartki. Oczywiście odrzucamy pestki. Do słoika wkładamy pokrojone owoce. We wrzątku rozpuszczamy cukier i studzimy. Syropem zalewamy owoce. Zamykamy i pasteryzujemy 20 minut, nie dłużej, bo owoce staną się zbyt miękkie i stracą większość witamin.

Kompot czereśniowy

Składniki:

  • Czereśnie,
  • woda,
  • cukier na litrowy słoik - około 2 łyżek.

Przygotowanie:
Słoik w 2/3 zapełniamy umytymi owocami. Przesypujemy cukrem i zalewamy gorącą wodą. Zakręcamy szczelnie słoiki i pasteryzujemy przez 20 minut przy temperaturze około 95 stopni.

Porzeczkowy kompot

Składniki:

  • czerwona porzeczka,
  • na litr wody potrzebujemy 1 szklankę cukru.

Przygotowanie:
Wyparzone słoiki do połowy zapełniamy umytymi porzeczkami. Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej cukier. Wszystko gotujemy jeszcze przez kilka minut. Zalewamy gorącym syropem owoce i zakręcamy słoiki. Po ostygnięciu lub na następny dzień pasteryzujemy przez około 15 minut.

Kompot z mirabelek

Składniki:

  • mirabelki,
  • 2 łyżki cukru na półlitrowy słoik.

Przygotowanie:
Mirabelki dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem. Owoce przekładamy do słoiczków. Przesypujemy owoce cukrem. Zalewamy słoiki zagotowaną, ale już zimną wodą. Dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy słoiki około 45 minut w dużym garnku. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Zimne chowamy do piwnicy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski