– Czas zadbać o to, by przywrócić ziemniakowi jego należne miejsce przy stole – uważa Jan Babczyszyn, prezes Polskiej Akademii Smaku, która jest głównym organizatorem konkursu.
W rywalizacji mogą wziąć udział producenci, przetwórcy, właściciele restauracji czy gospodarstw artystycznych, którzy potrafią wyczarować smaczne plyndze, szare kluchy, czy bambrzok. Zainteresowani konkursem powinni zgłosić swój udział mailem na adres [email protected]. Można startować w dwóch kategoriach: ziemniaki jako produkt oraz potrawy z ziemniaka.
POLECAMY
Czytaj też: Szreniawa: Na „Poznańskiej pyrze” dowiemy się, kto robi super bambrzoki, szare kluchy czy plyndze
– Już czas obalić mity, że ziemniaki wyłącznie tuczą – twierdzi Krzysztof Korolewicz, znawca ziemniaków i ich propagator w kraju. – To pełnowartościowe warzywo, które odpowiednio przyrządzone może być prawdziwą ozdobą naszego stołu.
Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi w niedzielę (6 października), podczas imprezy „Poznańska Pyra”, która odbędzie się na terenie muzeum w Szreniawie.
Zobacz też:
Sprawdź też:
- Najbardziej przerażające miejsce w Wielkopolsce. Co kryje?
- Przestępcy z Wielkopolski poszukiwani przez policję. Widziałeś któregoś z nich?
- Za te choroby zawodowe dostaniesz odszkodowanie
- 10 nieoczywistych rzeczy, którymi zachwyca Poznań
- Gdzie są grzyby w Wielkopolsce? Zobacz dane z weekendu
- Zobacz hostessy, które odwracają uwagę od samochodów
Niedziele handlowe mogą wrócić w 2024 roku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?