III edycja Nocy Restauracji będzie kulinarną podróżą dookoła świata. Szefowie kuchni 18 poznańskich lokali zaprezentują swoje dania, sięgające do najróżniejszych, także bardzo egzotycznych tradycji kulinarnych.
W czasie Nocy Restauracji będzie można wziąć udział w pokazach kulinarnych, poznać różne techniki przygotowywania potraw, a także zgłębić wiedzę o winie.
- Zależało nam, aby utrzymać kierunek obrany w II edycji imprezy polegający na promocji wielkopolskich produktów kulinarnych najwyższej jakości i kreatywnego podejścia do tradycji poznańskiej kuchni - wyjaśnia Hubert Gonera, pomysłodawca Nocy Restauracji z poznańskiej firmy landbrand. - Nie chcieliśmy jednak na siłę zachęcać restauracji o profilu włoskim, francuskim czy japońskim, które na co dzień tworzą doskonałą kuchnię, do sztucznego sięgania po wielkopolskie tradycje. Dlatego poszerzyliśmy formułę o smaki świata – dodaje.
Drób, owoce morza, ryby - tradycyjne i egzotyczne produkty - wszystkie w nowych odsłonach przygotowanych na tę noc specjalnie przez szefow kuchni.
W restauracji Cucina wraz z szefem kuchni Ernestem Jagodzińskim będzie można rozsmakować się w kuchni tajskiej, w Le Palais do Jardin szef Michał Jagodziński przybliży smakoszom kulinarny pejzaż Francji.
Z kolei w restauracji Hpotelu NH szefowie Rafał Sroczyński i Julian Redondo Bueno zaprezentują połączenie tradycji hiszpańskiej i wielkopolskiej. Jak smakują małże św. Jakuba z biczkiem ze świni złotnikiej, sosem szaranowym i hiszpańską tortillą? Będzie okazaja, żeby się przekonać.
Zwolennicy wielkopolskiej tradycji chętnie będą ucztować zapewne w Hugo Restaurant, gdzie Dominik Narloch uraczy ich policzkami świni złotnickiej, , szparagami, bakłażanami, buraczkami i trzustką.
W resaturacji Bazar 1838 Jacek Fedde będzie raczył gości mostkiem cielęcym faszerowanym szparagami i twarogiem.
Ci, którzy zechcą posmakować nowych interpretacji powinni spróbować dań Tomasza Różalskiego z restauracji Flavoria w hotelu Andersia.
Listę restauracji i dań można znaleźć na stronie
Nocy RestauracjiWarto już dziś zaplanować piątkową ucztę, bo ceny nocnych dań są zachęcające - zaczynają się od kilkunastu i nie przekraczają 50 zł.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?