Kulinarna podróż dookoła świata już w piątek w Poznaniu

Monika Kaczyńska
Najbliższy piątkowy wieczór to gratka dla smakoszy. W ramach III edycji Nocy Restauracji od 19 do 2 w nocy będzie można kosztować autorskich dań poznańskich szefów kuchni.

III edycja Nocy Restauracji będzie kulinarną podróżą dookoła świata. Szefowie kuchni 18 poznańskich lokali zaprezentują swoje dania, sięgające do najróżniejszych, także bardzo egzotycznych tradycji kulinarnych.

W czasie Nocy Restauracji będzie można wziąć udział w pokazach kulinarnych, poznać różne techniki przygotowywania potraw, a także zgłębić wiedzę o winie.

- Zależało nam, aby utrzymać kierunek obrany w II edycji imprezy polegający na promocji wielkopolskich produktów kulinarnych najwyższej jakości i kreatywnego podejścia do tradycji poznańskiej kuchni - wyjaśnia Hubert Gonera, pomysłodawca Nocy Restauracji z poznańskiej firmy landbrand. - Nie chcieliśmy jednak na siłę zachęcać restauracji o profilu włoskim, francuskim czy japońskim, które na co dzień tworzą doskonałą kuchnię, do sztucznego sięgania po wielkopolskie tradycje. Dlatego poszerzyliśmy formułę o smaki świata – dodaje.

Drób, owoce morza, ryby - tradycyjne i egzotyczne produkty - wszystkie w nowych odsłonach przygotowanych na tę noc specjalnie przez szefow kuchni.

W restauracji Cucina wraz z szefem kuchni Ernestem Jagodzińskim będzie można rozsmakować się w kuchni tajskiej, w Le Palais do Jardin szef Michał Jagodziński przybliży smakoszom kulinarny pejzaż Francji.
Z kolei w restauracji Hpotelu NH szefowie Rafał Sroczyński i Julian Redondo Bueno zaprezentują połączenie tradycji hiszpańskiej i wielkopolskiej. Jak smakują małże św. Jakuba z biczkiem ze świni złotnikiej, sosem szaranowym i hiszpańską tortillą? Będzie okazaja, żeby się przekonać.

Zwolennicy wielkopolskiej tradycji chętnie będą ucztować zapewne w Hugo Restaurant, gdzie Dominik Narloch uraczy ich policzkami świni złotnickiej, , szparagami, bakłażanami, buraczkami i trzustką.

W resaturacji Bazar 1838 Jacek Fedde będzie raczył gości mostkiem cielęcym faszerowanym szparagami i twarogiem.

Ci, którzy zechcą posmakować nowych interpretacji powinni spróbować dań Tomasza Różalskiego z restauracji Flavoria w hotelu Andersia.

Listę restauracji i dań można znaleźć na stronie

Nocy Restauracji

Warto już dziś zaplanować piątkową ucztę, bo ceny nocnych dań są zachęcające - zaczynają się od kilkunastu i nie przekraczają 50 zł.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie