Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Gzika koźmińska (Gmina Koźmin Wielkopolski)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Gzika koźmińska (Gmina Koźmin Wielkopolski)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Gzika koźmińska (Gmina Koźmin Wielkopolski) archiwun

Składniki:

  • Ser twarogowy półtłusty,
  • śmietana 30% lub mleko 2% (wg upodobań),
  • sól, pieprz.

Dla wzbogacenia smaku używamy drobno posiekanych nowalijek w następujących wariantach: czosnek i cebula, szczypiorek i koperek, rzodkiewka i zielony ogórek.

Przygotowanie:
Rozdrabniamy ser, dodajemy śmietanę lub mleko, solimy i pieprzymy. Staramy się uzyskać jednolitą masę podobną do gęstej śmietany.

Dodajemy nowalijki. Świeżo przygotowaną gzikę serwujemy z gorącymi ziemniakami w mundurkach z dodatkiem masła.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski