Składniki:
- Ser twarogowy półtłusty,
- śmietana 30% lub mleko 2% (wg upodobań),
- sól, pieprz.
Dla wzbogacenia smaku używamy drobno posiekanych nowalijek w następujących wariantach: czosnek i cebula, szczypiorek i koperek, rzodkiewka i zielony ogórek.
Przygotowanie:
Rozdrabniamy ser, dodajemy śmietanę lub mleko, solimy i pieprzymy. Staramy się uzyskać jednolitą masę podobną do gęstej śmietany.
Dodajemy nowalijki. Świeżo przygotowaną gzikę serwujemy z gorącymi ziemniakami w mundurkach z dodatkiem masła.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?