Składniki:
- 3 kawałki białej kiełbasy parzonej,
- wędzone żeberka,
- 0,5 l zakwasu na żurek,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ziele angielskie,
- liść laurowy.
Przygotowanie:
Żeberka zalewamy 2 l wody. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. Kiełbasę kroimy w talarki, a obraną cebulę w kostkę. Wsypujemy na rozgrzany na patelni olej. Podsmażamy, mieszając, aż się zeszkli. Dodajemy kiełbasę. Smażymy. Do wywaru wlewamy zakwas, mieszamy. Wkładamy kiełbasę z cebulą.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z niewielką ilością zupy i wlewamy do reszty zupy. Wsypujemy roztarty majeranek. Chwilę gotujemy. Ostudzone jajka ugotowane na twardo kroimy w cząstki. Wkładamy je do zupy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?