Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Żurek na zakwasie (gmina Rogoźno)

red
Kulinarna mapa Wielkopolski: Żurek na zakwasie (gmina Rogoźno)
Kulinarna mapa Wielkopolski: Żurek na zakwasie (gmina Rogoźno) archiwum

Składniki:

  • 3 kawałki białej kiełbasy parzonej,
  • wędzone żeberka,
  • 0,5 l zakwasu na żurek,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Przygotowanie:
Żeberka zalewamy 2 l wody. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. Kiełbasę kroimy w talarki, a obraną cebulę w kostkę. Wsypujemy na rozgrzany na patelni olej. Podsmażamy, mieszając, aż się zeszkli. Dodajemy kiełbasę. Smażymy. Do wywaru wlewamy zakwas, mieszamy. Wkładamy kiełbasę z cebulą.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z niewielką ilością zupy i wlewamy do reszty zupy. Wsypujemy roztarty majeranek. Chwilę gotujemy. Ostudzone jajka ugotowane na twardo kroimy w cząstki. Wkładamy je do zupy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski