Majówka 2022: Kontrola UOKiK
Celem kontroli była ocena bezpieczeństwa grilli przenośnych: wielorazowych i jednorazowych pod kątem prawidłowości oznakowania oraz cech mechanicznych, jak również eliminowanie z rynku tych produktów, które mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia i życia użytkowników.
Zakres podmiotowy kontroli objął 51 przedsiębiorców, w tym:
- 23 placówki detaliczne wielkopowierzchniowe,
- 15 placówek detalicznych,
- 6 producentów,
- 3 sprzedawców hurtowych,
- 2 importerów,
- 2 pierwszych dystrybutorów.
Łącznie skontrolowano też 117 partii grilli. W wyniku kontroli zakwestionowano 37 partii produktów (co stanowi 31,6 proc. wszystkich skontrolowanych), z czego w 11 z nich stwierdzono wady stwarzające zagrożenie dla użytkowników.
Ponad połowa (51 proc.) skontrolowanych produktów pochodzi z krajów trzecich (importu). Ponad 1/3, czyli 37 proc. pochodziło z Polski. 10 proc. to produkty z krajów Unii Europejskiej, w przypadku 2 proc. nie ustalono pochodzenia.
Działania Inspekcji Handlowej:
Nieprawidłowości stwierdzono u 25 przedsiębiorców, tj. około połowy skontrolowanych podmiotów gospodarczych. Uzupełnienie uchybień w oznakowaniu następowało jeszcze w toku prowadzonych czynności kontrolnych, niejednokrotnie w porozumieniu z podmiotami odpowiedzialnymi za wprowadzenie tych produktów na rynek lub produkty były wstrzymywane od sprzedaży do czasu jego poprawy. Z kolei w przypadku partii produktów zakwestionowanych z uwagi na wady konstrukcyjne, kontrolowani przedsiębiorcy wstrzymali w trybie natychmiastowym ich dalszy obrót.
Majówka 2022: Jak bezpiecznie grillować?
- nigdy nie używaj grilla w zamkniętym pomieszczeniu, także w namiocie, domku kempingowym, na łodzi,
- zanim rozpalisz grill, zainstaluj go zgodnie z instrukcjami producenta i ustaw na stabilnym, poziomym podłożu,
- do rozpalania i ponownego rozpalania po zgaśnięciu nie używaj spirytusu ani benzyny,
- sprawdź zalecenia producenta dotyczące rodzaju i ilości paliwa,
- używaj wyłącznie podpałek spełniających wymagania normy PN-EN 1860-3,
- dopiero, gdy grill będzie rozgrzany, a paliwo utrzymywane w formie rozżarzonej przez co najmniej 30 minut, możesz ułożyć jedzenie na ruszcie,
- nie przyrządzaj potraw, zanim paliwo nie pokryje się powłoką popiołu,
- nie przesuwaj grilla w czasie pracy,
- chroń dzieci i zwierzęta domowe przed dostępem do gorącego grilla,
- nie używaj grilla jednorazowego wielokrotnie,
- grill jednorazowy przed jego wyrzuceniem musi być całkowicie wystudzony.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?