Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mazurek wielkanocny

Anastazja Bezduszna
123rf
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznych słodkości wypełnionych owocami i bakaliami. Tajemnica wyjątkowego smaku świątecznych wypieków tkwi przede wszystkim w jakości produktów jakich używamy do ich wykonania. Kajmakowa masę dla mazurka przygotujemy z skondensowanego mleka w puszce. Wystarczy całą zamkniętą puszkę gotować w kąpieli wodnej około trzech godzin.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g masła lub margaryny,
  • 80 g cukru pudru,
  • 1 jajko

dodatkowo:

  • 150 g dżemu, najlepiej kwaskowatego,
  • 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej) lub skondensowanego mleka,
  • migdały, czekolada,
  • skórka cytrynowa

Sposób przygotowania:
Z podanych składników na ciasto kruche zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Ciasto rozwałkujemy od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Placek przycinamy do wymiarów formy. Z resztek formujemy wałeczki i robimy brzeg. Dżem rozsmarowujemy na cieście. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 25 min. Pozostawiamy do ostygnięcia. Kolejno rozsmarować masę krówkową i udekorować mazurek według uznania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski