Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g masła lub margaryny,
- 80 g cukru pudru,
- 1 jajko
dodatkowo:
- 150 g dżemu, najlepiej kwaskowatego,
- 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej) lub skondensowanego mleka,
- migdały, czekolada,
- skórka cytrynowa
Sposób przygotowania:
Z podanych składników na ciasto kruche zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkujemy od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Placek przycinamy do wymiarów formy. Z resztek formujemy wałeczki i robimy brzeg. Dżem rozsmarowujemy na cieście. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 25 min. Pozostawiamy do ostygnięcia. Kolejno rozsmarować masę krówkową i udekorować mazurek według uznania.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?