Składniki:
- 1 łyżka mielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki mielonych goździków,
- pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki kwiatu muszkatołowego
Sposób przygotowania:
Jeżeli mamy możliwość, przyprawy lepiej mielić w domu, a nie kupować gotowe. Dokładnie mieszamy wszystkie przyprawy w małej suchej misce widelcem rozbijając wszystkie grudki. W rezultacie uzyskamy około dwóch łyżek mieszanki przypraw. Proporcje można zmieniać według upodobań. Jeżeli nie zamierzamy wykorzystać całej mieszanki, resztę należy przechowywać w suchym i szczelnie zamkniętym słoiczku. Tak przygotowaną przyprawę możemy wykorzystać do pikantnych zup, grzanego wina, zapiec z nią jabłka. Podsmażając pestki dyni można, oprócz tej mieszanki, dodać odrobinę soli.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?