ZOBACZ TEŻ: Pomidorowe wariacje
W poszukiwaniu kolejnych inspiracji związanych z cukinią sięgnęłam do książki "Niedzielne przysmaki“ znakomitego szefa kuchni, znanego z programów telewizyjnych, Gordona Ramsay’a i tam znalazłam przepis na cukinię po prowansalsku.
Okazało się, że cukinia jest po prostu pyszna. Lekko słodka, mięciutka, nasączona smakiem i zapachem świeżych ziół, a także pomidorów. Po prostu palce lizać!
Cukinia po prowansalsku
Składniki:
- 4 duże cukinie
- oliwa z oliwek do smażenia
- 1 gałązka rozmarynu, posiekane listki
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 175 g pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół
- listki z kilku gałązek bazylii, podarte
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Sposób przygotowania:
Pokrój cukinie w plastry w grubości 1 cm.
Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Wrzuć cukinię, rozmaryn i smaż przez minutę, dodając ocet balsamiczny i doprawiając solą oraz pieprzem.
Dodaj pomidory i smaż przez 2-3 minuty, po czym wlej nieco oliwy i ponownie octu oraz dopraw.
Pozwól warzywom gotować się przez kilka minut, aż staną się miękkie.
Wrzuć liście bazylii, sprawdź, czy potrawa jest odpowiednio doprawiona i podawaj.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?