Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na kolację: Cukinia po prowansalsku

Elżbieta Podolska
Elżbieta Podolska
Cukinia to warzywo dobre na każdą okazję. Prawie cały rok jest już u nas dostępne. Można je faszerować smażyć, dusić można zaprawiać. Jako wiosenny dodatek do obiady jest wprost niezastąpiona.

ZOBACZ TEŻ: Pomidorowe wariacje

W poszukiwaniu kolejnych inspiracji związanych z cukinią sięgnęłam do książki "Niedzielne przysmaki“ znakomitego szefa kuchni, znanego z programów telewizyjnych, Gordona Ramsay’a i tam znalazłam przepis na cukinię po prowansalsku.

Okazało się, że cukinia jest po prostu pyszna. Lekko słodka, mięciutka, nasączona smakiem i zapachem świeżych ziół, a także pomidorów. Po prostu palce lizać!

Cukinia po prowansalsku

Składniki:

  • 4 duże cukinie
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 gałązka rozmarynu, posiekane listki
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 175 g pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół
  • listki z kilku gałązek bazylii, podarte

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Sposób przygotowania:

Pokrój cukinie w plastry w grubości 1 cm.
Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Wrzuć cukinię, rozmaryn i smaż przez minutę, dodając ocet balsamiczny i doprawiając solą oraz pieprzem.
Dodaj pomidory i smaż przez 2-3 minuty, po czym wlej nieco oliwy i ponownie octu oraz dopraw.
Pozwól warzywom gotować się przez kilka minut, aż staną się miękkie.
Wrzuć liście bazylii, sprawdź, czy potrawa jest odpowiednio doprawiona i podawaj.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski