Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Naleśniki z mąki gryczanej

Anastazja Bezduszna
123rf
Wspaniale smakują na słodko z owocami, białym serkiem, dżemem lub czekoladą. Ale także na słono są smaczne: na przykład z dodatkiem pieczonych warzyw.

Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej,
  • 250 ml kefiru,
  • pół łyżeczki soli,
  • woda (tyle by konsystencja ciasta miała gęstość śmietany),
  • oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania:
Składniki dokładnie mieszamy, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany.
Patelkę (najlepiej teflonową) rozgrzewamy i smarujemy pędzelkiem zanurzonym w oliwie. Potem wylewamy około trzy łyżki ciasta na patelnię, rozprowadzamy po całej powierzchni i smażymy. Naleśniki nie powinny być zbyt cienkie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski