O tym, jak dbać o zdrowie w czasie leczenia onkologicznego, mówiła podczas spotkania z pacjentami dietetyk Ewa Ceborska-Scheiterbauer. Po prezentacji pacjenci mogli wziąć udział w warsztatach kulinarnych. Dowiedzieli się, jak przygotować energetyczne i smaczne posiłki.
- Dużo czytam o odżywianiu w chorobie nowotworowej, przyszedłem tu, aby zweryfikować swoją wiedzę i sprawdzić, czy moje postępowanie jest prawidłowe - przyznaje poznaniak Edmund Sikorski. - Chciałbym też dowiedzieć się, czy ta dieta naprawdę ma aż takie duże znaczenie.
Lekarze nie mają na ten temat wątpliwości. - To wszystko jest naukowo udowodnione, to nie są puste słowa - przekonuje Ewa Majchrzak. - Komórki nowotworowe bardzo szybko się mnożą, potrzebują dużo energii, którą czerpią z naszego organizmu. Zdarza się, że pacjenci głodzą się, żeby nie odżywiać raka, ale to droga donikąd. W ten sposób wyniszczają się, a tylko silny organizm ma szansę na zwycięstwo w walce z chorobą.
Dlatego tak ważne jest nie tylko samo właściwe odżywianie, ale też odpowiednia informacja i edukacja. Pytania w trakcie spotkania świadczą o tym, że pacjenci chcą dbać o dietę, ale potrzebują sprawdzonych źródeł wiedzy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?