Składniki:
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietany 30%
- 150 g białej czekolady
- 7 g żelatyny
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
Mleko wraz ze śmietaną zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Wanilie nacinamy wzdłuż i nożykiem ściągamy nasionka, które razem z wanilią dodajemy do mleka i śmietanki. Pozostawiamy na około 10 minut do lekkiego przestygnięcia, dodajemy pokruszoną czekoladę i żelatynę, którą wcześniej moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody (jeśli tego wymaga opis na opakowaniu). Całość zostawiamy do całkowitego ostudzenia, przecedzamy przez gęste sito i przelewamy do salaterek. Panna Cottę odstawiamy do lodówki na kilka godzin i gotowe. Deser podajemy ze słodkimi sosami lub owocami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?