Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Panna cotta

Anastazja Bezduszna
Panna Cotta z białą czekoladą, malinami i maślaną kruszonką
Panna Cotta z białą czekoladą, malinami i maślaną kruszonką Zielone Słonie
Ten włoski deser coraz częściej gości na polskich stołach. Oto przepis szefa kuchni restauracji "Zielone Słonie" Dariusza Spychały.

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 150 g białej czekolady
  • 7 g żelatyny
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:
Mleko wraz ze śmietaną zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Wanilie nacinamy wzdłuż i nożykiem ściągamy nasionka, które razem z wanilią dodajemy do mleka i śmietanki. Pozostawiamy na około 10 minut do lekkiego przestygnięcia, dodajemy pokruszoną czekoladę i żelatynę, którą wcześniej moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody (jeśli tego wymaga opis na opakowaniu). Całość zostawiamy do całkowitego ostudzenia, przecedzamy przez gęste sito i przelewamy do salaterek. Panna Cottę odstawiamy do lodówki na kilka godzin i gotowe. Deser podajemy ze słodkimi sosami lub owocami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski