18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pieczeń z sarny

ELKA
Kto ma ochotę wybrać się na znakomite jedzenie i to takie, jakiego nie znajdziemy w menu innych restauracji, to "U myśliwych" w Poznaniu to odpowiednie miejsce.

(przepis Romana Schupke, szefa kuchni "U myśliwych")

Składniki:

  • 2,5-3 kg sarny w kawałku
  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 0,5 selera
  • 3/4 szklanki oleju
  • 0,3 l octu
  • 0,2 litra musztardy
  • smalec
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól,
  • pieprz,
  • odrobina cukru do smaku

Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i seler obrać umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Warzywa połączyć z olejem, octem i musztardą i zmiażdżonymi przyprawami. Całość gnieść, aż warzywa puszczą sok. Mięso rozkroić na duży płat (NIE ZA GRUBY). Natrzeć częścią warzyw razem z boczkiem włożyć do porcelanowego naczynia. Odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Mięso po wyjęciu z naczynia oczyścić z warzyw, przyprawić solą i pieprzem. Na środku sarniny ułożyć boczek i ciasno zwinąć mięso, obwiązując sznurkiem. Na głębokiej patelni roztopić smalec i na dużym ogniu obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Następnie włożyć je do naczynia żaroodpornego, podlać wodą i piec w 1800C ok. 2 godzin.

Co kilka minut podlewać mięso wytopionym sosem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski