(przepis Romana Schupke, szefa kuchni "U myśliwych")
Składniki:
- 2,5-3 kg sarny w kawałku
- 0,5 kg boczku wędzonego
- 2 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 0,5 selera
- 3/4 szklanki oleju
- 0,3 l octu
- 0,2 litra musztardy
- smalec
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól,
- pieprz,
- odrobina cukru do smaku
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i seler obrać umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Warzywa połączyć z olejem, octem i musztardą i zmiażdżonymi przyprawami. Całość gnieść, aż warzywa puszczą sok. Mięso rozkroić na duży płat (NIE ZA GRUBY). Natrzeć częścią warzyw razem z boczkiem włożyć do porcelanowego naczynia. Odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Mięso po wyjęciu z naczynia oczyścić z warzyw, przyprawić solą i pieprzem. Na środku sarniny ułożyć boczek i ciasno zwinąć mięso, obwiązując sznurkiem. Na głębokiej patelni roztopić smalec i na dużym ogniu obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Następnie włożyć je do naczynia żaroodpornego, podlać wodą i piec w 1800C ok. 2 godzin.
Co kilka minut podlewać mięso wytopionym sosem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?