Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pieczywo w sam raz na śniadanie, zastąpi chleb oraz bułki. Sprawdź przepis na obwarzanki. Smakują jak te z Krakowa!

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Pierwsze wzmianki o obwarzankach pochodzą z końca XIV wieku.
Pierwsze wzmianki o obwarzankach pochodzą z końca XIV wieku. wjarek/ Getty Images
Obwarzanki są nie tylko alternatywą dla codziennych, nudnych śniadań, ale też świetnie nadadzą się na szybką przekąskę, drugie śniadanie lub kolację. Świeże, jeszcze ciepłe, pysznie smakują z samym masłem. Gdy już ostygną, można traktować je tak, jak inne pieczywo i tworzyć na ich bazie kanapki. Z kolei z czerstwych obwarzanek podpieczonych z oliwą i przyprawami powstaną aromatyczne grzanki. Sprawdź przepis na obwarzanki.

Spis treści

Nazwa obwarzanków powiązana jest z ich sposobem przygotowywania, czyli obwarzaniem, polegającym na zanurzeniu ich we wrzątku. Ten wypiek ma długą historię, ponieważ pierwsze wzmianki o nim pochodzą z końca XIV wieku. Obwarzanki krakowskie zostały wpisane do Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Taki certyfikat mogą dostać wyłącznie piekarze z Krakowa, powiatu krakowskiego i wielickiego.

Czytaj też: Prosty chleb pszenny na zakwasie orkiszowym jak z piekarni. Poznaj przepis na pieczywo jak od babci. Tak zrobisz pachnący bochenek

Przepis na obwarzanki

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut + ok. 20 minut pieczenia,
Liczba porcja: 14 sztuk
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 500 gramów mąki,
  • 50 gramów drożdży,
  • 90 mililitrów mleka,
  • 110 mililitrów wody,
  • 50 gramów masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • jajko,
  • sezam, mak albo gruba sól do posypania (opcjonalnie).

Jak się robi obwarzanki?

  • Mleko i wodę wlej do rondelka, podgrzej tak, by płyn był ciepły.
  • W wysokiej, szklanej misce umieść drożdże, dolej wodę z mlekiem, dosyp szczyptę cukru. Z mąki odbierz pełną łyżkę i dodaj do miski, całość wymieszaj drewnianą łyżką. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  • Masło rozpuść w rondelku i poczekaj, aż przestygnie.
  • Resztę mąki przesiej przez sito do dużej miski. Dosyp szczyptę soli i dodaj masło.
  • Do miski z mąką wlej wyrośnięty rozczyn.
  • Wyrabiaj ciasto ręcznie albo mikserem ze specjalnymi hakami. Jeżeli będzie za gęste, dodaj nieco letniej wody. Wyłóż ciasto na blat, uformuj kulę. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na około 14 porcji, w zależności od tego, jak duże obwarzanki chcesz uzyskać.
  • Z każdego kawałka uformuj wałek i połącz jego końce. Okręcaj paski wokół siebie, tworząc warkocz. Ponownie połącz końce, formując okrąg.
  • Zagotuj wodę w szerokim garnku i dodaj szczyptę soli. Pojedynczo wrzucaj obwarzanki i gotuj około minuty.
  • Obwarzanki wykładaj na kratkę, by obciekły. Następnie przełóż je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Rozbij jajo do miski i rozkłóć je. Posmaruj obwarzanki.
  • Opcjonalnie możesz posypać obwarzanki sezamem lub makiem albo grubą solą.
  • Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz około 15-20 minut w 220 stopniach Celsjusza.

Czym się różni obwarzanek od precla i bajgla?

Precel to wypiek pochodzący z północnych Włoch albo z południowej Francji, spleciony w ósemkę. Jest on mniejszy od obwarzanka. Jeszcze czym innym jest bajgiel, czyli pieczywo żydowskie. Bajgiel ma mniejszy obwód, niż obwarzanek, wykonany jest z jednego paska ciasta i jest bardziej miękki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pieczywo w sam raz na śniadanie, zastąpi chleb oraz bułki. Sprawdź przepis na obwarzanki. Smakują jak te z Krakowa! - Strona Kuchni

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski