Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Piotrosz z warzywami na musie z rukoli

Katarzyna Sklepik
Piotrosz z warzywami na musie z rukoli
Piotrosz z warzywami na musie z rukoli Grzegorz Dembiński
Piotrosz to ryba, której mięso jest białe i chude. Zwiera mniej niż 1 procent tłuszczu. Filety z piotrosza można piec, gotować, smażyć w ulubionej panierce. Rybę można doprawić szczypiorkiem, tymiankiem, sosem sojowym. Przedstawiamy przepis na rybę, przygotowany przez Pawła Jabłońskiego, szefa kuchni restauracji Italia w Poznaniu

Składniki:

  • filet z piotrosza
  • bakłażan
  • bułka tarta
  • jajko
  • sproszkowane suszone pomidory
  • por
  • cukinia
  • marchewka
  • czarne oliwki
  • ziemniaki
  • pieprz cytrynowy
  • oliwa z oliwek
  • śmietana
  • migdały (płatki)
  • rukola

Przygotowanie:
Marynata do ryby: oliwa z oliwek, pieprz cytrynowy, sól, pieprz, wino białe.
Pieczenie ryby: Smarujemy nią rybę i pieczemy w piecu przez 15 minut.
Mus z rukoli: rukolę, płatki migdałów i śmietanę miksujemy na jednolitą masę.
Chipsy z ziemniaka: surowego ziemniaka kroimy na cienkie paseczki i wrzucamy na głęboki olej (jak frytki)
Bakłażan w pomidorowym pesto: plastry bakłażana panierujemy w bułce tartej z suszonymi pomidorami i jajku, pieczemy.
Warzywa: por, cukinię, marchewkę kroimy w drobne paseczki, dodajemy oliwki, rozmaryn i blanszujemy.

Sposób podania:
Najpierw kładziemy plaster bakłażana, przekładamy go warzywami, kładziemy kolejny plaster bakłażana i rybę. Obok układamy na talerzu ziemniaczane chipsy i polewamy talerz musem z rukoli.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski