Plebiscyt: Szef kuchni w hotelu Andersia zaprasza gości 61. Enea Wielkiego Balu Sportowca na kulinarną przygodę z europejskimi smakami!

Radosław PatroniakZaktualizowano 
Artur Szwacki obiecuje kulinarną ucztę 1 lutego podczas balu sportowca w hotelu Andersia w Poznaniu Fot. Archiwum Artura Szwackiego
Plebiscyt to nie tylko okazja do wyborów najlepszych sportowców, ale także do tego, by świętować razem z nimi ubiegłoroczne osiągnięcia na 61. Enea Wielkim Balu Sportowca (1 lutego w Andersii).

O podniebienie gości na tej imprezie zadba szef kuchni w hotelu Andersia, Artur Szwacki.
Już rok temu uczestnicy balu przeżyli kulinarną przygodę ze smakami Starego Kontynentu, ale to nie znaczy, że tym razem będzie to wędrówka tym samym szlakiem.

– Postawimy na menu polskie z różnorodnymi akcentami kuchni europejskiej. Będzie więc na pewno wołowina czy kaczka w formie koktajlowej. Bal sportowca to jednak wyjątkowa impreza, która zobowiązuje nas do serwowania wysublimowanych dań. Dlatego zaprezentujemy też nasze regionalne dania i ciasta. Pojawi się więc na pewno sernik z serka poznańskiego czy wieprzowina złotnicka. Każdy znajdzie coś na pewno dla siebie – przekonywał 31-letni kucharz.

Przy okazji rozmowy o balu nie omieszkaliśmy zapytać go dietę sportowców i o statystykę jedzenia na imprezie, będącej połączeniem gali z zabawą karnawałową.

Czytaj także: Artur Szwacki o podróży kulinarnej przez Europę

– Wszyscy kucharze na świecie mają swoje przeliczniki, żeby nie doszło do sytuacji, że po godzinie skończy się już na sali jedzenie. Polacy potrafią sporo zjeść, więc 1 kg na osobę to takie minimum dla stołu szwedzkiego. Czy mój zespół radzi sobie z dużymi kulinarnymi wyzwaniami? Myślę, że tak, bo przy zaangażowaniu wszystkich sił n a przygotowanie takiej imprezy jak bal nie potrzebujemy więcej niż 10 godzin – dodał Szwacki.

W hotelu Andersia częstymi gośćmi są też oczywiście sportowcy. W minionym roku zapamiętana została na dłużej grupa francuskich wioślarzy, uczestniczących w MŚ na Malcie do lat 23.

Fot. Archiwum Głosu Wlkp.

– Francja to jedna z ojczyzn światowej kuchni. Menu grupy znad Sekwany wymagało więc specjalnych przygotowań, ale z wszystkimi życzeniami oczywiście sobie poradziliśmy. Pewnym problemem było to, że wioślarze po obfitym śniadaniu w hotelu dopiero pojawiali się wieczorem. Dlatego ich dania musiały zawierać bardzo dużo węglowodanów – tłumaczył pochodzący ze Słupcy kucharz, który przez pół roku w przeszłości pracował na greckiej wyspie Kos i nie wykluczył, że gościom balu zaserwuje też greckie souvlaki.

Przy pysznej, włoskiej kawie ze Szwackim porozmawialiśmy też o problemach europejskich sportowców, wyjeżdżających na mecze i turnieje do Azji, najczęściej do Chin, Korei i Japonii. Wspomnieliśmy mu też o tym, że nie wszyscy są jej przeciwnikami. Przy okazji niedawnej wizyty w hotelu poznańska tenisistka, Magda Linette, wspominała, że ona jest fanką chińszczyzny.

– Wszystko zależy od czasu przebywania i przyzwyczajeń. Z tego, co wiem to zawodniczka AZS Poznań spędza w Chinach od kilku lat co najmniej kilka miesięcy w roku. Przygotowuje się tam nawet do całego sezonu, więc jej przypadek jest wyjątkowy. Podróże nie tylko uczą nas smaków, ale przyzwyczajają też do klimatu i kulturowych zwyczajów. Dlatego można czasami tęsknić za schabowym, ale nie można oczekiwać, że gospodarze w Chinach nas nim poczęstują – zakończył Szwacki.

Bal Sportowca 1 lutego
Kupony plebiscytowe publikujemy w „Głosie Wielkopolskim” jak zawsze we wtorki, czwartki i soboty. Prosimy przesyłać je na adres naszej redakcji (ul. Grunwaldzka 19, 60-782 Poznań) do 26 stycznia, nie zapominając podać swoich danych i adresu zamieszkania. Wśród głosujących wylosujemy atrakcyjne nagrody. Laureatów plebiscytu poznamy na 61. Enea Wielkim Balu Sportowca, w piątek, 1 lutego (początek o godz. 20) w hotelu IBB Andersia w Poznaniu. Zaproszenia na tę niepowtarzalną imprezę (z muzyką grupy Stage Fever i DJ Artura oraz z bogatym menu) można jeszcze rezerwować pod nr tel. 502 499 909.

Chcesz skontaktować się z autorem informacji? r.patroniak@glos.com

polecane: FLESZ: Wybory do Parlamentu Europejskiego. To musisz wiedzieć.

Wideo

Materiał oryginalny: Plebiscyt: Szef kuchni w hotelu Andersia zaprasza gości 61. Enea Wielkiego Balu Sportowca na kulinarną przygodę z europejskimi smakami! - Głos Wielkopolski

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3