W finale wydawało się, że Tomasz Purol wyciągnął asa z rękawa, serwując set degustacyjny. Sam o tym mówił nam tak:
- Menu degustacyjne do finału było przeze mnie bardzo szczegółowo zaplanowane. Wszystkie dania tak skomponowałem, żeby zaczynało się i kończyło „wow”, a środek był bardzo dobry. Dlatego na początek zaserwowałem foie gras w orzechach laskowych z musem morelowym z rokietnikiem, do tego była gąbka rozmarynowa, krwawnik i jabłko. Końcowym „wow” był deser - mus czekoladowy z ganaszem czekoladowym z kawiorem ze ślimaka, z bezą i sorbetem z czerwonej pomarańczy.
Co ciekawe, w drodze powrotnej do Poznania po finale Top Chefa, kucharzowi zbiła się statuetka. Czyżby na szczęście?
- Wysiadałem już z taksówki obok domu i zaczepiłem ją torbą - mówi Tomasz.
Na szczęście szybko szkodę naprawiono. Teraz Tomasz Purol ma już drugą, lśniąca statuetkę noża szefa kuchni w szkle.
Do 30 czerwca w poznańskiej restauracji Blow Up Hall 5050 Top Chef serwuje swoje zwycięskie menu degustacyjne.
- Foie gras w orzechach laskowych z musem jabłkowym, gąbką rozmarynową, puree morelowym z rokitnikiem
- Grasica cielęca z puree śliwkowym, żółtym burakiem, chipsem i sosem z kurczaka na wiśniówce
- Polędwica z dorsza z pudrem z czarnej oliwki, puree ze szpinaku, kulką rakową z solirodem i nasturcją
- Comber z sarny ze słonecznikiem, burakiem, dynią, trybulą, boczkiem z dzika i topinamburem
- Mus z gorzkiej czekolady z bezą, kawiorem ze ślimaka, miętą i sorbetem z czerwonej pomarańczy
PRZECZYTAJ TEŻ: Tomasz Purol Top Chefem - sukces o smaku musu z moreli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?