Przemysław Gryz i Łukasz Ziętek wygrali Kulinarny Puchar Polski, który odbył się na MTP podczas targów Polagra. W finale pokonali siedem innych drużyn (składających się z szefa kuchni oraz kucharza pomocniczego). Ich finałowych zadaniem było przygotowanie ośmiu porcji dania głównego, do którego obowiązkowo należało użyć polędwiczki cielęcej, świeżego jarmużu i borówek oraz pięciu innych dowolnych składników. Kucharze mieli na to godzinę i 15 minut.
Czytaj też: Targi Polagra 2014 na MTP pod znakiem nowości i kontaktów zagranicznych [ZDJĘCIA]
Przemysław Gryz, szef zwycięskiego zespołu, zakwalifikował się do Kulinarnego Pucharu Polski z X Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych. Karierę w kuchni rozpoczął w 2005 r. w restauracji Fusion w hotelu The Westin w Warszawie, gdzie gotuje się w otwartej, dostępnej dla klientów kuchni, a także w restauracji Amber Room w Warszawie.
Obecnie pracuje w hotelu Dr. Ireny Eris w Polanicy Zdrój.
Zwycięzcy Kulinarnego Pucharu Polski w nagrodę otrzymali 15 tys. zł oraz wyjazd na zagraniczne szkolenie kulinarne. Drugie miejsce w konkursie zajęli Daniel Olas i Dawid Szkudlarek, a trzecie Katarzyna Daniłowicz i Bodumił Mroczko.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?