Polagra: Targi dla smakoszy

Monika KaczyńskaZaktualizowano 
Możliwości degustowania na Polagrze nie brakowało
Możliwości degustowania na Polagrze nie brakowało Waldemar Wylegalski
Otwarte wczoraj targi Polagra Food, choć są imprezą kierowaną do profesjonalistów, to także raj dla smakoszy. Wystawcy prezentują tysiące produktów spożywczych - część dobrze znanych, ze stałą pozycją na rynku, część takich, które dopiero co opuściły fabryczne laboratoria.

Odwiedzający targi będą pierwszymi, którzy będą mogli przekonać się czy ich smak pozwala mieć nadzieję na rynkowy sukces.
Ekspozycja samych produktów spożywczych została podzielona na dwa salony: Salon Wyrobów Spożywczych i Napojów oraz Salon Win i Alkoholi. Pierwszy z nich skupia producentów wyrobów piekarskich, cukierniczych, mleczarskich, wędliniarzy, importerów bakalii, producentów grzybów, ryb i przetworów rybnych, a także parafarmaceutyków i dodatków do żywności oraz napojów bezalkoholowych.

Amatorzy czegoś mocniejszego mają okazję zapoznać się z najnowszą ofertą w Salonie Win i Alkoholi.
Cała ekspozycja już pierwszego dnia cieszyła się sporym zainteresowaniem. Dziś prym będą wiedli rzeźnicy i wędliniarze. Spotkają się na jubileuszowym, XV forum branży i tradycyjnie już wyłonią spośród siebie mistrzów nad mistrzami. Rozstrzygnięty zostanie konkurs na najlepszego producenta wędlin, najlepszy wyrób wędliniarski w ocenie konsumentów, najlepsze mięso kulinarne, najlepszy wyrób drobiarski oraz najlepsze mięso w wyrobach gotowych. Wędliniarze będą współzawodniczyć też w układaniu najpiękniejszych pater, tak by produkty na nich były ucztą nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka.

W czym wybierać mają też łasuchy. Piekarze, cukiernicy, karmelarze i lodziarze na swoich stoiskach proponują do degustacji kilkadziesiąt rodzajów pieczywa (między innymi chleb piwny czy wzbogacany kwasami omega-3), słone i słodkie ciastka i ciasteczka, nadziewane rozmaitymi farszami ciasta francuskie czy swojskie półkruche, a także - co jest atrakcją zwłaszcza dla gości spoza Wielkopolski - rogale marcińskie. Dziś od godziny 10 do 16 Piotr i Przemysław Koperscy będą piekli na oczach zwiedzających cechowy chleb św. Anny, bułeczki, a także marcińskie rogale.

Miłośników tradycji na pewno zadowolą "Smaki Regionów" od wschodu na zachód, od Tatr po Bałtyk. Można skosztować ciast, serów, wędlin, nalewek, soków, pierogów klusek, kołdunów. Najlepsze dostaną tytuł "Perły 2009".

polecane: FLESZ: Niebawem zmiana czasu, jedna z ostatnich

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3