Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Powidła bez cukru

Anastazja Bezduszna
123rf
Wybierając śliwki na przetwory należy zwrócić uwagę, aby miąższ łatwo oddzielał się od pestki. Pestki zawierają bowiem trującą dla organizmu amygdalinę, związek którego jednym ze składników jest kwas pruski. Śliwki o ciemnofioletowej barwie są bogate w składniki odżywcze. Wykazują silne działanie przeciwutleniające i hamują proces starzenia się.

Składniki:
dla tego przepisu potrzebne są tylko śliwki węgierki dojrzałe i słoiki

Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy, wypestkowujemy. Wrzucamy je do garnka z grubym dnem i smażymy tak długo, aż śliwki rozgotują się na masę, staną się ciemne i gęste. Powidła najlepiej jest smażyć przez kilka dni z przerwami. Zostawiać masę do ostygnięcia najlepiej na noc. Mieszamy cały czas drewnianą łyżką, by nic się nie przypaliło. Produktem końcowym będzie gęsta, naturalnie słodka masa śliwkowa. Taką gorącą masę wkładamy do gorących, wyparzonych słoików. Dobrze zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pasteryzujemy słoiki w piekarniku przez 20 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski