Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznań: Finał Festiwalu Dobrego Smaku. Pyszności! [WIDEO, ZDJĘCIA]

Elżbieta Podolska
Cztery ostatnie dni w Poznaniu minęły pod znakiem znakomitego jedzenia. Tłumy przychodziły codziennie na V Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku
Cztery ostatnie dni w Poznaniu minęły pod znakiem znakomitego jedzenia. Tłumy przychodziły codziennie na V Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku Fot. Bartłomiej Wutke
Cztery ostatnie dni w Poznaniu minęły pod znakiem znakomitego jedzenia. Tłumy przychodziły codziennie na V Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Na Starym Rynku można było zrobić zakupy na Jarmarku Dobrego Smaku i spróbować przysmaków takich jak: czernina, pierogi, zupa rybna, czy oscypek z grilla.

Na Starym Rynku przez cztery dni można też było spróbować przysmaków z Grecji, Hiszpanii, Macedonii, Litwy i Węgier, ale także produktów naszych rodzimych niewielkich firm - wracające do łask sery zagrodowe, kiełbasy z niewielkich przetwórni, zaprawy, a nawet benedyktynkę, cydry, albo masło jabłkowe.

PRZECZYTAJ TAKŻE:
Poznań: Festiwal Dobrego Smaku rozpoczęty! [ZDJĘCIA]
Poznań: Na festiwalu o smaku prawdziwego piwa [FILM]

Kto kocha dobrze zjeść, mógł potraktować poznańską imprezę jako przewodnik po najlepszych producentach, restauracjach, a nawet winnicach i browarach. Nie tylko próbowano, ale także uczono się o tym, co warto jeść i jak odróżniać dobre produkty od podróbek.

- Niestety, bardzo niewiele wiemy o tym, co jemy, a przecież powinniśmy orientować się nie tylko z jakiej wytwórni kupiliśmy ser, ale także z czego jest wyprodukowany - mówi Kazimierz Marciniak, jak sam o sobie mówi wielbiciel dobrego smaku pod każdą postacią. - Postanowiłem się nawet zapisać do ruchu SlowFoodu. Byłem na spotkaniu i bardzo mnie to zaciekawiło. Ten festiwal pogłębił jeszcze we mnie dążenie do tego, aby smakować, a nie tylko wypełniać żołądek.

Dobrego smaku mogły w tym roku uczyć się nawet maluchy od 4 lat, bowiem specjalnie dla nich przygotowano specjalne warsztaty kulinarne prowadzone przez gwiazdę programu na kanale Kuchnia.tv Katię Roman-Trzaskę.

- Robiliśmy hiszpańską zupę pomidorową i deser ze śliwek - opowiada Weronika Danielska, lat 5. - Uczyliśmy się o odmianach pomidorów, papryki, śliwek. Było super, nawet każdy dostał swój fartuszek.

Kolejny festiwal pełen jedzenia, muzyki i mistrzów kulinarnych dopiero za rok, ale dobry smak, to może być hasło na każdy z 12 miesięcy.

V Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to także konkursy: na najlepszą nalewkę i ciasto drożdżowe. Kto został laureatem?

Najlepsze ciasto drożdżowe w kategorii amatorów: Maria Leitgeber z Puszczykowa. W kategorii profesjonalistów zwyciężyła cukiernia Królewska Mariusza Kiliana z Wągrowca.

Jury oceniło także ponad 100 nalewek. Grand Prix i tytuł Nalewki Roku zdobyła nalewka z pigwy Grzegorza Hoffmana z Poznania. Drugie miejsce zajęła Sylwia Kaplerowicz ze Swarzędza, a trzecie Mariusz Fiksa z Bydgoszczy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski