Na Starym Rynku przez cztery dni można też było spróbować przysmaków z Grecji, Hiszpanii, Macedonii, Litwy i Węgier, ale także produktów naszych rodzimych niewielkich firm - wracające do łask sery zagrodowe, kiełbasy z niewielkich przetwórni, zaprawy, a nawet benedyktynkę, cydry, albo masło jabłkowe.
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Poznań: Festiwal Dobrego Smaku rozpoczęty! [ZDJĘCIA]
Poznań: Na festiwalu o smaku prawdziwego piwa [FILM]
Kto kocha dobrze zjeść, mógł potraktować poznańską imprezę jako przewodnik po najlepszych producentach, restauracjach, a nawet winnicach i browarach. Nie tylko próbowano, ale także uczono się o tym, co warto jeść i jak odróżniać dobre produkty od podróbek.
- Niestety, bardzo niewiele wiemy o tym, co jemy, a przecież powinniśmy orientować się nie tylko z jakiej wytwórni kupiliśmy ser, ale także z czego jest wyprodukowany - mówi Kazimierz Marciniak, jak sam o sobie mówi wielbiciel dobrego smaku pod każdą postacią. - Postanowiłem się nawet zapisać do ruchu SlowFoodu. Byłem na spotkaniu i bardzo mnie to zaciekawiło. Ten festiwal pogłębił jeszcze we mnie dążenie do tego, aby smakować, a nie tylko wypełniać żołądek.
Dobrego smaku mogły w tym roku uczyć się nawet maluchy od 4 lat, bowiem specjalnie dla nich przygotowano specjalne warsztaty kulinarne prowadzone przez gwiazdę programu na kanale Kuchnia.tv Katię Roman-Trzaskę.
- Robiliśmy hiszpańską zupę pomidorową i deser ze śliwek - opowiada Weronika Danielska, lat 5. - Uczyliśmy się o odmianach pomidorów, papryki, śliwek. Było super, nawet każdy dostał swój fartuszek.
Kolejny festiwal pełen jedzenia, muzyki i mistrzów kulinarnych dopiero za rok, ale dobry smak, to może być hasło na każdy z 12 miesięcy.
V Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to także konkursy: na najlepszą nalewkę i ciasto drożdżowe. Kto został laureatem?
Najlepsze ciasto drożdżowe w kategorii amatorów: Maria Leitgeber z Puszczykowa. W kategorii profesjonalistów zwyciężyła cukiernia Królewska Mariusza Kiliana z Wągrowca.
Jury oceniło także ponad 100 nalewek. Grand Prix i tytuł Nalewki Roku zdobyła nalewka z pigwy Grzegorza Hoffmana z Poznania. Drugie miejsce zajęła Sylwia Kaplerowicz ze Swarzędza, a trzecie Mariusz Fiksa z Bydgoszczy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?