Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznań: Trwa Restaurant Day. Co i gdzie można zjeść?

ELKA
W Poznaniu można wybrać się do 20 nowych restauracji. To możliwe - bowiem trwa kolejna edycja akcji Restaurant Day, podczas której każdy może na kilka godzin zostać szefem kuchni.

Niektóre z nich, jak np. PUGA Agnieszki Gerlach, która była inicjatorką akcji w stolicy Wielkopolski, tym razem działają w domu, inni otworzyli je np. w Kontener Art, czy Galerii Malta.

- Chodzi przede wszystkim o to, by zjeść coś dobrego, dobrze się bawić i biesiadować - mówi Agnieszka Zaręba, która już po raz trzeci uczestniczy w akcji jako smakosz i stara się spróbować jak najwięcej dań przygotowanych przez jednodniowych szefów kuchni.

Znana poznańska blogerka, wegetarianka Maria Hirowska zaprasza tym razem swoich gości do restauracji "Figa z makiem" w Galerii Malta m.in. na placuszki z pasternaku z kozim serem, ciasto na buraczkach z daktylami oraz panna cottę z mleka migdałowego z brązowym cukrem muscovado. Restauracja czynna będzie do godzin wieczornych.

Chodzi przede wszystkim o to, by zjeść coś dobrego, dobrze się bawić i biesiadować

Także w Galerii Malta można odwiedzić uczestniczkę polskiej edycji programu MasterChef, Olę Niparko. Jej restauracja "Apetyt Rośnie" serwuje m.in: zupę na ostro z fasolą adzuki, marokańską sałatkę z kaszą bulgur, quesadillas z oscypkiem, a także domowe bułeczki z humusem, a na deser tartaletki z jabłkiem i kardamonem do tego kawa orkiszowa i chai z przyprawami. To specjalne menu ułożone wraz z członkiniami Koła Dietetyków Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

To już czwarta edycja akcji wymyślonej przez Finów. W niedzielę na całym świecie otworzyło się 499 jednodniowych restauracji, w Polsce jest ich około 40. Najwięcej w Poznaniu. Każdy może otworzyć taki lokal, wystarczy zarejestrować się na stronie, ustalić menu i dopełnić formalności. Miejsce, w którym będziemy gościć tego dnia smakoszy jest dowolne. Może to być zarówno zaprzyjaźniony lokal, ale także, mieszkanie, a nawet jak to miało już miejsce w stolicy Wielkopolski dach Starego Browaru.

Tym razem można zjeść zarówno śniadanie, jak i kolację. Lokale są bowiem czynne w różnych godzinach. Zapraszają na przysmaki od potraw włoskich po wielkopolskie, jak choćby kaczka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski