reklama

Poznań: "Tygiel" czyli targ dla smakoszy przy Okraglaku. Przyjdź i spróbuj specjałów [ZDJĘCIA]

ELKAZaktualizowano 
Smakosze szykują się już na zakupy. W czwartek w REforma Studio przy Okrąglaku odbędzie się kolejny Tygiel, czyli Targowisko Regionalnej Żywności. Co dwa tygodnie poszerza się oferta producentów i przygotowywanych z tej okazji produktów.

ZOBACZ TEŻ: Eko Targ na Przylądku Arkadia

Tym razem będzie aż 20 stoisk, na których kupimy już nie tylko sery zagrodowe Marka Grądzkiego i Łomnickie, ale także wędliny np. ze świni złotnickiej, warzywa z ekologicznych upraw, miody, jajka od zielononóżki, specjalnie wypiekane chleby na zakwasie i słodycze np. gryczane ciasteczka, czy wspaniałe ciasta.

Tygiel staje się także kosmopolitycznym targiem bowiem pojawiają się na nim specjalnie sprowadzane sery z Cypru, a teraz będą także towary z Chorwacji.

Z przysmaków będzie można nabyć Sir Grilla, to specjalnie dla miłośników narodowego sportu kulinarno-ogrodowego. Tylko na Tyglu można spróbować sernika z koziego sera. Będą także jadalne kwiaty i wiele innych niesamowitych rzeczy, których w sklepach kupić nie można.

Odkryjemy także smak pierogów i to nie tylko tych tradycyjnych z mięsem, czy leniwych, ale i sezonowych. Ostatnio były z rabarbarem, a ciekawe z czym będą teraz.

Po raz pierwszy pojawi się także stoisko, na którym nie będzie żywności, a AleWorek - inicjatywa Artystycznej Adki, czyli lniane woreczki pięknie uszyte i wyszywane do przechowywania chleba, ziół czy przypraw.

Spotkanie smakoszy rozpocznie się o godz. 13, a zakończy o 19.

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

P
Pablos

Bardzo wielu z tych sprzedających przesadza. Ceny tej regionalnej żywności są takie jakby była ona wyprodukowana ze złota.

T
Tygiel

Sery cypryjskie, o których mowa w artykule, robione są tradycyjnymi metodami przez prawdziwego Cypryjczyka, Yusufa, ale osiadłego w Polsce, zresztą niedaleko Kalisza, gdzie mieszka ze swoją (polską) rodziną.
A sery naprawdę warte są grzechu! Polecamy szczególnie Lor, no i oczywiście halumi!...

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3