Poznań: "Tygiel" czyli targ dla smakoszy przy Okraglaku. Przyjdź i spróbuj specjałów [ZDJĘCIA]

ELKA
Smakosze szykują się już na zakupy. W czwartek w REforma Studio przy Okrąglaku odbędzie się kolejny Tygiel, czyli Targowisko Regionalnej Żywności. Co dwa tygodnie poszerza się oferta producentów i przygotowywanych z tej okazji produktów.

ZOBACZ TEŻ: Eko Targ na Przylądku Arkadia

Tym razem będzie aż 20 stoisk, na których kupimy już nie tylko sery zagrodowe Marka Grądzkiego i Łomnickie, ale także wędliny np. ze świni złotnickiej, warzywa z ekologicznych upraw, miody, jajka od zielononóżki, specjalnie wypiekane chleby na zakwasie i słodycze np. gryczane ciasteczka, czy wspaniałe ciasta.

Tygiel staje się także kosmopolitycznym targiem bowiem pojawiają się na nim specjalnie sprowadzane sery z Cypru, a teraz będą także towary z Chorwacji.

Z przysmaków będzie można nabyć Sir Grilla, to specjalnie dla miłośników narodowego sportu kulinarno-ogrodowego. Tylko na Tyglu można spróbować sernika z koziego sera. Będą także jadalne kwiaty i wiele innych niesamowitych rzeczy, których w sklepach kupić nie można.

Odkryjemy także smak pierogów i to nie tylko tych tradycyjnych z mięsem, czy leniwych, ale i sezonowych. Ostatnio były z rabarbarem, a ciekawe z czym będą teraz.

Po raz pierwszy pojawi się także stoisko, na którym nie będzie żywności, a AleWorek - inicjatywa Artystycznej Adki, czyli lniane woreczki pięknie uszyte i wyszywane do przechowywania chleba, ziół czy przypraw.

Spotkanie smakoszy rozpocznie się o godz. 13, a zakończy o 19.

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

P
Pablos
Bardzo wielu z tych sprzedających przesadza. Ceny tej regionalnej żywności są takie jakby była ona wyprodukowana ze złota.
T
Tygiel
Sery cypryjskie, o których mowa w artykule, robione są tradycyjnymi metodami przez prawdziwego Cypryjczyka, Yusufa, ale osiadłego w Polsce, zresztą niedaleko Kalisza, gdzie mieszka ze swoją (polską) rodziną.
A sery naprawdę warte są grzechu! Polecamy szczególnie Lor, no i oczywiście halumi!...
Dodaj ogłoszenie