W Concordii Design, poznańskim centrum innowacji, designu i kreatywności, w sobotę odbyły się warsztaty kulinarne "Białe szaleństwo w kuchni". Bo zima to najlepszy czas na białe szaleństwo nie tylko na stoku. Uczestnicy warsztatów pod okiem szefa kuchni uczyli się, jak przyrządzić rozgrzewające, pyszne i… białe potrawy.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Tomasz Purol, zdobywca m.in. kulinarnego pucharu Polski, złotego medalu na Drużynowych Mistrzostwach Europy we Włoszech i pierwszego miejsca na Olimpiadzie Smaku, przez całą sobotę podpowiadał poznaniakom, co zrobić, by zima zagościła nie tylko za oknem, ale i na domowym stole.
Co przyrządzali uczestnicy warsztatów? Zaczęło się od przystawki na gorąca - pieczonej w bekonie polędwiczki z dorsza, którą podano na puree z selera. Do smaku - sos winno-śmietanowy. Dalej była zupa - krem z pasternaku z dodatkiem pikantnej wieprzowiny.
Później uczestnicy warsztatów "Białe szaleństwo w kuchni" przygotowywali danie główne. A to stanowiło nie lada wyzwanie! Tomasz Purol przeprowadzał poznaniaków przez kolejne etapy przyrządzenia gotowanego w niskiej temperaturze fileta z kurczaka, którego podano na puree z pietruszki z dodatkiem jasnego sosu cebulowego, emulsji z zielonej pietruszki i pieczonych pomidorów koktajlowych. To jednak nie koniec. Był i deser - mus z palonego kokosa wraz z sosem z białej czekolady i mleka kokosowego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?