Kuszące rumianą skórką, orzechową posypką, a przede wszystkim masą z białego maku i półfrancuskim ciastem wypieki zawieźli do stolicy Stanisław Budka, starszy poznańskiego Cechu Cukierników oraz znany poznański cukiernik Edward Gruszecki. Wizytę w pałacu prezydenckim współorganizowała właścicielka jednej ze stołecznych cukierni Zofia Antolak (na zdjęciu pierwsza z lewej).
Oprócz rogali poznańscy rzemieślnicy na stół prezydencki zawieźli też bochenki chleba wykonane z mąki pełnoziarnistej. Ciasto zarobione zostało na zakwasie.
- To był specjalny chleb, bo przyozdobiony wizerunkiem orła - mówi Stanisław Budka. A okazją do złożenia wizyty były obchody Święta Niepodległości.
- To był bardzo miły gest. Rogale nie są czymś nowym ani dla prezydenta Bronisława Komorowskiego, ani dla jego małżonki. Oboje dobrze znają i cenią smak poznańskiego specjału - mówi Jerzy Smoliński z Kancelarii Prezydenta. - W środę w Pałacu było natomiast sporo wydarzeń i marcińskie rogale były smakowane przez gości z całego kraju. Bez przesady mogę stwierdzić, że zrobiły furorę - dodaje Jerzy Smoliński.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?