Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Prosta zupa gulaszowa z wieprzowiny. Wypróbuj przepis na posiłek dla całej rodziny. Idealne danie na większy głód

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa zupa gulaszowa może być doprawiona pokrojonymi ziemniakami lub plastrami kiełbasą.
Domowa zupa gulaszowa może być doprawiona pokrojonymi ziemniakami lub plastrami kiełbasą. 123rf.com/freeskyline/zdjęcie ilustracyjne
Zupa gulaszowa dla wielu osób jest najpożywniejszym posiłkiem, jaki można sobie wymarzyć. Połączenie sycącego mięsa, ziemniaków i pomidorów tworzy znakomite danie jednogarnkowe. Zupa gulasz to także opcja dla fanów pikantnych smaków. Zobacz przepis na domową gulaszową.

W skrócie

Domowa zupa gulaszowa najczęściej przygotowywana jest na mięsie wieprzowym. Jest ono tańsze niż wołowina, a zupa wychodzi równie wyborna. Jeżeli lubicie gęstą zupę gulaszową, to kawałki mięsa można obtoczyć w mące i przesmażyć. Tak przyrządzone mięso naturalnie zagęści domową gulaszową. Zobacz, jak zrobić zupę gulaszową.

Zupa gulaszowa – przepis na pożywne danie

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 10 g masła,
  • 10 ml oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 400 g łopatki wieprzowej,
  • 5 g słodkiej mielonej papryki,
  • 3 g ostrej mielonej papryki,
  • 5 g suszonego tymianku,
  • 1 l bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 200 ml passaty pomidorowej,
  • opcjonalnie: 5 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 marchewka,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 20 g natki pietruszki,
  • 5 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu.

Jak zrobić zupę gulaszową?

Przygotowanie:

  1. W garnku o grubym dnie należy na maśle z olejem dusić cebulę pokrojoną w kostkę z czosnkiem.
  2. Następnie łopatkę wieprzową trzeba pokroić w kostkę i obsmażyć na brązowo z obu stron.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie przypraw i przesmażenie z wszystkimi składnikami.
  4. Następnie należy dolać podgrzany bulion lub rosół i całość zagotować.
  5. Do zupy gulaszowej trzeba dodać passatę pomidorową i opcjonalnie koncentrat pomidorowy.
  6. Gulaszową należy doprawić solą, pieprzem i gotować przez godzinę.
  7. Marchewkę trzeba obrać, pokroić w słupki lub w grubsze plastry.
  8. Obie papryki należy oczyścić i pokroić w kostkę. Ziemniaki powinno się umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  9. Warzywa należy dodać do garnka z zupą i gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
  10. Gotową zupę gulaszową przed podaniem trzeba posypać posiekaną natką pietruszki.

Przyprawy do zupy gulaszowej

Zupa gulaszowa świetnie smakuje doprawiona odrobiną czerwonego wina. Szczególnie pasuje ono do dania na bazie wołowiny. Ponadto do gulaszowej można dodać kulki ziela angielskiego, liście laurowe, estragon, oregano, a nawet wędzoną słodką paprykę. Dymny smak papryki przypominający wędzonkę wzmocni smak mięsa.

Grzyby do gulaszowej

Częstym dodatkiem do zupy gulaszowej są pieczarki. Wystarczy podsmażyć je na razem z cebulą, a następnie postępować zgodnie z podanym przez nas przepisem. Jednak jeżeli chcecie przyspieszyć przygotowanie i dodać grzybowego smaku, to jest na to prosty patent. W młynku do kawy o wysokiej mocy lub robocie kuchennym z ostrzami w kształcie litery S należy zmielić suszone grzyby. Taki proszek grzybowy znakomicie doprawi gulasz i będzie naturalnym wzmacniaczem smaku.

Zobacz także: Pożywna zupa ogonowa. Przepis dla miłośników wołowiny

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Gotuj zdrowo

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Prosta zupa gulaszowa z wieprzowiny. Wypróbuj przepis na posiłek dla całej rodziny. Idealne danie na większy głód - Strona Kuchni

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski