Składniki:
- naleśniki 4 szt.
- 1 duża marchew
- pietruszka korzeń 2 małe
- seler korzeniowy - 1/4 dużego
- por (biała część) 10 cm
- cebula 1 szt.
- woda 1,5 litra
- ziele angielskie 3 szt.
- liść laurowy 2 szt.
- gałka muszkatołowa mielona 1/4 łyżeczki
- papryka mielona ostra 1 łyżeczka
- majeranek 2 łyżeczki
- sól do smaku
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w cienkie pół-krążki. Pora również kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę, chwilę podsmażamy, dodajemy pora i selera. Smażymy 3 min. Marchew, pietruszki i korzeń selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dorzucamy na patelnię. Smażymy wszystko razem przez ok 5 minut.
Warzywa przekładamy do garnka, dolewamy wodę i wrzucamy przyprawy. Doprawiamy do smaku solą. Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. Naleśniki kroimy w cienkie paski. Wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze jakieś 5-10 minut. Zupa powinna być pikantna i aromatyczna.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Ostrzeszowa i powiatu ostrzeszowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrzeszow.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?