Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 3 średnie marchewki
- 3 jajka
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 2 szklanki mąki tortowej
- półtorej szklanki cukru
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Oczyszczamy marchewkę i kroimy tak, by weszła do blendera. Razem z olejem i jajkami blendujemy marchew na gładką masę.
W misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Łączymy suchą masę z marchewką. Dobrze mieszamy. Przekładamy do wysmarowanego masłem okrągłego naczynia (najlepiej średnicy 20 cm). Pieczemy 45 minut w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku. Ozdobić można czekoladową polewą lub cukrem pudrem wymieszanym z białkami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?