Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na trzemeskiego baranka wielkanocnego z gminy Rozdrażew w powiecie krotoszyńskim

RED
Przepis na trzemeskiego baranka wielkanocnego z gminy Rozdrażew w powiecie krotoszyńskim
Przepis na trzemeskiego baranka wielkanocnego z gminy Rozdrażew w powiecie krotoszyńskim archiwum
Przepis na trzemeskiego baranka wielkanocnego z gminy Rozdrażew w powiecie krotoszyńskim

Składniki

Biszkopt:

  • 16 jajek,
  • 1 ľ szklanki cukru,
  • mąka ziemniaczana,
  • mąka tortowa,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia;

Krem:

  • 0,5 kg masła,
  • 0,75 kg margaryny Palma,
  • 8 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 cukry wanilinowe,
  • 0,1 l spirytusu,
  • owoce.

Poncz:

  • sok z brzoskwiń,
  • cytryny oraz spirytus od kremu.

Sposób przygotowania
Białka jaj ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wylewamy na blachę. Pieczemy w 175 st. C przez 45-50 minut. Krem: tłuszcz ucieramy. Dodajemy ubite jajka z cukrem i cukrem waniliowym, połowę spirytusu. Z biszkoptu formujemy barana, nasączamy ponczem, a następnie przekładamy kremem i owocami.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Krotoszyna i powiatu krotoszyńskiego szukaj zawsze na stronie www.krotoszyn.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski